Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

24. 03. 2021. 20:00   >>  20:10

POBOLJAŠNJE ODNOSA

Kina i Rusija obnavljaju sporazum o dobrosusjedstvu

Šefovi diplomatija Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov postigli su strateški konsenzus o međusobnoj koordinaciji dvije zemlje kao i dogovor da obnove Kinesko-ruski sporazum o dobrosusjedstvu potpisan prije 20 godina, prenijela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Nakon jučerašnjeg sastanka u u gradu Guilin, u južnoj kineskoj autonomnoj regiji Guangsi Džuangrazgovora, Vang i Lavrov potpisali su nekoliko sporazuma o bilateralnoj saradnji, kao i zajedničku izjavu o globalnom upravljanju, pozivajući međunarodnu zajednicu da ostavi po strani razlike, izgradi konsenzus, ojača koordinaciju i zaštiti svjetski mir i geostratešku stabilnost.

Kineski ministar rekao je da njihov 51. sastanak "pokazuje visok nivo kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva".

"Bez obzira kako se međunarodna situacija bude mijenjala, sveobuhvatna strateška koordinacija između dvije zemlje samo će jačati i širiti se, umjesto da slabi ili se smanjuje", dodao je Vang.

Kako dodaje CMG, dvije strane složile su se da strateško vođstvo šefova država predstavlja političku snagu bilateralnih veza, dok je zajednička borba protiv pandemije dodatno produbila tradicionalno prijateljstvo naroda dveju zemalja.

Ove godine se obilježava 20 godina od potpisivanja Kinesko-ruskog sporazuma o dobrosusjedstvu i prijateljskoj saradnji. Primijetivši da su se dvije strane dogovorile da obnove ugovor i učine ga relevantnim u novoj eri, Vang je rekao da to pokazuje nove visine, nove ideje i nove rezultate kinesko-ruske saradnje.

Kina je voljna da razgovara sa Rusijom o uspostavljanju mehanizma uzajamnog priznavanja zdravstvenih kodeksa, na osnovu prijateljskih konsultacija i u potpunosti uvažavajući zabrinutosti, rekao je Vang pozvavši dvije strane da dalje produbljuju saradnju na vakcinama i da pomognu u poboljšanju pristupa vakcinama zemljama u razvoju.

Takođe je pozvao dvije strane da iskoriste godinu naučnih i tehnoloških inovacija kao priliku da iskoriste potencijal za saradnju u oblastima poput 5G tehnologije, velikih podataka, zelene ekonomije, klimatskih promjena, zaštite životne sredine i zdravstvene industrije, u namjeri da obim trgovine dviju zemalja dostigne 200 milijardi američkih dolara.

Lavrov je rekao da je prijateljstvo dviju zemalja vrlo čvrsto i sve bolje.

"Rusija je voljna da sarađuje sa Kinom na sprovođenju konsenzusa koji su postigli šefovi država, održava bliske razmjene na visokom nivou, vrši pripreme za produženje Ugovora o dobrosusjedstvu i prijateljskoj saradnji između Rusije i Kine", rekao je Lavrov.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније