Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

20. 09. 2021. 16:07   >>  16:08

NAKON POSLJEDNJEG SUČELJAVANJA

Šolc favorit za novog njemačkog kancelara

Socijaldemokratski kandidat za narednog njemačkog kancelara Olaf Šolc pobjednik je i trećeg, posljednjeg televizijskog suočavanja pred izbore 26. septembra, prenosi danas Dojče vele navodeći da je u brzoj anketi instituta Forsa, čak 42 odsto gledalaca reklo da se Šolc pokazao najbolje.

Za lidera Demohrišćana Armina Lašeta glasalo je 27 odsto, a za kandidatkinju Zelenih Analenu Berbok 25 odsto gledalaca.

Takozvani triel – duel utroje – održan je tačno nedjelju dana pred izbore za Bundestag nakon kojih će Angela Merkel otići u političku penziju poslije šesnaest godina na čelu vlade.

Favoritu Olafu Šolcu, piše DW, ovog puta se tokom debate nijesu zacrvenele uši, što mu se dešava samo kad se iznervira, premda to retorikom ne pokazuje. U prethodnom sučeljavanju je Šolc kiptao kada ga je Lašet žestoko napao zbog racije u Ministarstvu finansija koje Šolc predvodi.

Ali, u nedjelju je u nastupu koji su zajedno organizovale privatne televizije ProSieben i Sat.1 bilo znatno manje verbalnog hvatanja za gušu. Sve se vrtjelo oko programskih tema poput socijalne pravde, zaštite klime, odnosa prema pandemiji i digitalizaciji.

O spoljnoj i bezbjednosnoj politici praktično nije bilo riječi, čak ni o Evropskoj uniji.

Socijalne teme su pokazale kolika su preklapanja između programa Socijaldemokrata i Zelenih, i neki komentatori već pišu da dvije stranke očijukaju ka koaliciji nakon izbora. Za to će im, po svemu sudeći, biti potreban i treći partner, ali je i dalje nejasno da li bi to prije mogli da budu Liberali ili Ljevica, što bi vlastima moglo da udari dva veoma različita pečata.

Posljednje ankete vide SPD na 25-26 odsto glasova, dok Demohrišćani imaju 21-22 odsto. Slijede Zeleni sa 15-16 odsto, Liberali i Alternativa za Njemačku sa po 11 odsto i Ljevica sa šest odsto. Glasa se iduće nedjelje, 26. septembra, a već pet minuta po zatvaranju birališta, u 18.05, biće poznate prve izlazne ankete koje su obično u dlaku precizne, navodi DW.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније