Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

25. 09. 2021. 18:30   >>  18:31

NAKON PUŠTANJA NA SLOBODU

Pućdemon došao na kulturni festival na Sardiniji

Bivši separatistički lider Katalonije Karles Pućdemon, koga je Madrid optužio za pobunu, prisustvovao je danas Katalonskom kulturnom festivalu na italijanskom ostrvu Sardinija, nakon što je pušten da sa slobode čeka saslušanje o izručenju Španiji.

Pućdemon, poslanik Evropskog parlamenta i bivši predsjednik Katalonije, ležerno je šetao gradom Algero i mahao pristalicama koje su mu klicale, a kasnije se sastao i sa predsjednikom regiona Sardinija i njegovim zamjenikom.

"Navikao sam da budem na meti Španije, ali kraj je uvijek isti. Slobodan sam i nastaviću da se borim", rekao je Pućdemon agenciji Asošijeted pres tokom šetnje Sardinijom.

On je došao na Sardiniju zbog Katalonskog kulturnog festivala, ali je uhapšen odmah po slijetanju na mediteransko ostrvo, koje je blisko povezano sa katalonskom kulturom i ima sopstveni separatistički pokret.

Pućdemona je sud dan kasnije oslobodio, ali mu je naložio da ne napušta ostrvo do 4. oktobra, za kada je zakazano saslušanje o njegovom izručenju Španiji.

On je u oktobru 2007. pobjegao iz Španije za Belgiju sa nekoliko saradnika, da bi izbjegao hapšenje zbog pokušaja secesije Katalonije, odnosno organizovanja nelegalnog referenduma o nezavisnosti.

Hapšenje Pućdemona dolazi u osjetljivom trenutku za špansku vladu i katalonsko vođstvo. Dvije strane su nedavno obnovile pregovore sa ciljem izlaska iz političke krize koja traje od obračuna Madrida sa katalonskim separatističkim pokretom.

Iako je Pućdemon poslanik Evropskog parlamenta, njemu je oduzet imunitet.

Devet katalonskih separatista osuđeno je na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Oni su pomilovani u julu ove godine, ali Pućdemon nije jer je pobjegao.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније