Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

klix.ba [ R.B. ]

24. 10. 2021. 07:47 >> 07:48
6

TEŽAK 57 TONA

Tenk kojeg se neprijatelji plaše

Stručnjaci za tenkove kažu da na svijetu postoje tenkovi i M1 Abrams, a za takve tvrdnje postoje jasni razlozi.

Mašina koja je utjerala strah u kosti neprijatelja na ratištima svakako je američki tenk M1 Abrams. Opremljen je glavnim topovima koji mogu ispaljivati projektile kalibra do 120 mm, ekstremno čvrsti oklop s dodatnim slojevima čelika i osiromašenog uranija te gusjenicama koje pokreću gasnoturbinski motori.

Radi se o zaista savršenoj mašini za uništavanje, koja je iznenađujuće pokretna uprkos značajnoj težini.

M1 Abrams se prvobitno pojavio 1980. godine, a ime je dobio po američkom generalu Krejhtonu Abramsu, istaknutom komandantu vojnih operacija tokom Vijetnamskog rata. Ovaj prvi model je poslužio kao inspiracija za verzije M1A1 i M1A2, koje su ipak teže i sporije od "originala", ali su opremljene naprednijom tehnologijom.

Tenk je težak 57 tona, dug je 7,93, s topom 9,77, širok 3,66 i visok 2,44 metra. Namijenjen je za četiri člana posade, a pokreće ga Honeywel AGT1500C motor koji razvija 1.500 KS. U njegov rezervoar može stati 1.909 litara goriva, dok maksimalna brzina iznosi 72 km/h.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније