Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

25. 10. 2021. 10:10 >> 10:10
1

NAJVIŠE U TRI GODINE

Cijene nafte porasle sedmu sedmicu zaredom

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je i prošle sedmice, sedme zaredom, dostigavši novi najviši nivo u tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati, dok je ponuda ograničena.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice jedan odsto, na 85,53 USD, a u jednom trenutku je dostigla 86,1 USD, novi rekord u tri godine.

Na američkom tržištu, barel je poskupio 1,7 odsto na 83,76 USD, novi najviši nivo od oktobra 2014. godine.

Podršku cijenama pruža rast potražnje za naftom, ali i ostalim energentima zbog oporavka svjetske ekonomije od koronakrize, dok najveći proizvođači drže relativno ograničenu proizvodnju.

Uz to, cijene rastu zbog straha od nestašice uglja i gasa u Kini, Indiji i Evropi, što je podstaklo rast cijena tih energenata. Zbog toga su neki proizvođači struje prešli s gasa na jeftinije lož ulje i dizel.

Kina je prošle sedmice najavila da će intervenisati kako bi zaustavila rast cijene uglja i osigurala snabdijevanje strujom na pragu zime.

Uprkos rastu potražnje, početkom oktobra Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, predvođeni Rusijom, odlučili su da će u novembru povećati proizvodnju za samo 400 hiljada barela dnevno, kao što su i dogovorili ljetos.

"Cijene bi mogle rasti i u jako kratkoročnoj perspektivi, jer ulagači baš i nemaju podsticaja za prodaju, s obzirom na globalni manjak u ponudi energenata i činjenicu da OPEC+ samo promatra što se događa", smatra Louise Dickson iz Rystada.

Američko tržište je prošle sedmice podstakao i podatak Ministarstva energetike da su zalihe sirove nafte u Cushinu pale na 31,2 miliona barela, najniži nivo od oktobra 2018. godine.

"Čini se da američka potražnja za benzinom doživljava bablje ljeto", zaključili su analitičari PVM-a, ukazujući na najveću potražnju u ovo doba godine od 2007, uprkos visokim cijenama na benzinskim pumpama.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka ekonomije, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih nivoa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније