Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Beta ]

11. 12. 2021. 10:06   >>  10:08

"MIJEŠAJU SE U DRUGE ZEMLJE"

Peking nazvao američku demokratiju oružjem za masovno uništenje

Peking je ocijenio danas da je američka demokratija "oružje za masovno uništenje", poslije samita za demokratiju koji je organizovao predsjednik SAD Džozef Bajden da približi zemlje sa istim vrijednostima naspram autoritarnih režima.

"Demokratija je već odavno postala oružje 'za masovno uništenje' koje koriste SAD da se miješaju u druge zemlje", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova u saopštenju objavljenom onlajn optužujući Vašington da je "podsticao 'obojene revolucije' u inostranstvu".

Kina nije pozvana na dvodnevni virtuelni samit o demokratiji kao ni druge zemlje poput Rusije i Mađarske, i optužila je američkog predsjednika da podstiče ideološke podjele naslijeđene iz Drugog svjetskog rata.

Portparol kineske diplomatije rekao je takođe da je samit organizovan da se "učvrste linije ideoloških predrasuda, da se instrumentalizuje i naoruža demokratija i podstiče na podjele i konfrontaciju".

Kina se sa svoje strane obavezuje da će se "čvrsto odupirati i protiviti svim vrstama pseudo demokratije".

Uoči samita Peking je pojačao svoju propagandnu kampanju kritikujući demokratiju koju je opisivao kao korumpiranu i neuspjelu.

U bijeloj knjizi objavljenoj prošle nedjelje, čiji cilj je bio da utvrde svoj legitimitet, komunističke vlasti koje su postale sve autoritarnije pod predsjedništvom Si Djinpinga hvalile su svoj model, model "integralne narodne demokratije", navodi agencija Frans pres.

Tenzije između dvije najveće sile svijeta pojačane su posljednjih godina oko tehnološkog i trgovinskog takmičenja, ljudskih prava i pitanja Sindjanga gdje živi manjina Ujgura, i Tajvana koji Kina smatra svojim integralinim dijelom.

Američko ministarstvo finansija juče je uvelo sankcije za dva visoka kineska zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava u Sindjangu, i stavilo kinesku firmu za vještačku inteligenciju "SenseTime" na crnu listu zbog njene tehnologije prepoznavanja lica uperene protiv manjine Ujgura.

Tajvan, ostrvo koje ima sopstvenu vladu a koje Peking smatra dijelom Kine, pozvan je na Bajdenov virtuelni samit o demokratiji, što je predstavljalo jasnu provokaciju prema Kini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније