Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

23. 12. 2021. 23:47 >> 02:46

PREGOVORI U AVGANISTANU

Turska i Katar dogovaraju upravljanje aerodromom u Kabulu

Delegacije Turske i Katara otputovale su danas u Avganistan gdje će privremenoj vladi predstaviti planove o upravljenju međunarodnim aerodromom u Kabulu.

Turski i katarski zvaničnici razgovarali su ove sedmice u Dohi o detaljima zajedničkog upravljanja aerodromom u glavnom gradu Avganistana, javila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Dogovor predviđa da će turske i katarske kompanije s jednakim pravima zajednički upravljati radom na kabulskom aerodromu, navela je Anadolija.

Delegacije dvije zemlje će o zajedničkom dogovoru pregovarati danas u Kabulu sa privremenom vladom Avganistana, kako bi se upoznali sa njenim "zahtjevima i očekivanjima".

Turska, članica NATO-a, koja ima istorijske i kulturne veze sa Avganistanom, upravljala je i štitila kabulski aerodrom šest godina sve dok američke i snage NATO-a nijesu napustile Avganistan kada su talibani preuzeli vlast.

Turska je dugo izražavala spremnost da nastavi da upravlja aerodromom, koji je glavna kapija za Avganistan bez izlaza na more i vitalni pristup za humanitarnu pomoć.

Turska je blizak saveznik Katara, koji je ključni igrač u odnosima sa talibanima. Katar je bio domaćin višemjesečnih mirovnih pregovora SAD i talibana i imao je ključnu ulogu u evakuaciji američkih i državljana drugih zemalja iz Avganistana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније