Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Klix.ba [ B.B. ]

30. 12. 2021. 08:54 >> 08:56
1

U FOKUSU UKRAJINA I NATO

Večeras novi telefonski razgovor Bajdena i Putina

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i prvi čovjek SAD-a Džo Bajden održaće danas novi telefonski razgovor na kojem bi trebali razgovarati o nizu tema koje se tiču Ukrajine, ali i sastanaka između NATO-a i Rusije koji bi se trebali održati sredinom januara 2022. godine.

Kako je saopšteno iz Bijele kuće, fokus razgovora između Bajdena i Putina trebao bi se odnositi na predstojeće diplomatske angažmane zapadnih zemalja s Rusijom, a koji će se ogledati u nizu sastanaka u više formata koji su zakazani od 10. do 12. januara.

"Bajdenova administracija nastavlja diplomatske aktivnosti s našim evropskim saveznicima i partnerima koordinirajući zajednički pristup kao odgovor na ruskoj jačanje na granici s Ukrajinom", saopćeno je iz Bijele kuće tokom najave sastanka.

Takođe, naglašeno je kako je Bajden u proteklom periodu razgovarao s liderima širom Evrope, a članovi administracije sarađivali su i sa NATO-om, Evropskom unijom i OSCE-om.

"Zvaničnici su takođe održali brojne konsultacije sa svojim kolegama, uključujući i one iz zemalja istočnog bloka", saopšteno je iz Bijele kuće.

Iako se Kremlj nije oglašavao povodom sastanka, portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov potvrdio je za ruske novinske agencije kako će se razgovor lidera održati u "zatvorenom formatu", te da bi trebao početi u 23:30 po moskovskom vremenu.

Podsjetimo, Bajden i Putin su tokom 2021. godine održali dva sastanka. Prvi sastanak održan je 16. juna u Ženevi, a lideri su tada razgovarali o američko-ruskim odnosima, navodnoj umiješanosti Rusije u hakerske napade u SAD-u, ruskoj ulozi u Ukrajini i nizu drugih tema.

Novi telefonski razgovor Bajdena i Putina dolazi samo nekoliko sedmica uoči niza sastanaka između NATO-a i zapadnih zemalja s Rusijom, a na kojima bi se trebalo razgovarati upravo o ruskim zahtjevima koji se tiču prestanka širenja NATO saveza na bivše sovjetske republike.

Prema najavama, prvi sastanak između Rusije i SAD-a trebao bi biti organizovan 10. januara, dok će se 12. januara održati sastanak u proširenom formatu koji će uključivati i članice NATO saveza.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније