Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

31. 12. 2021. 06:47   >>  06:50

VIDEO POZIV

Bajden i Putin razgovarali o tenzijama oko Ukrajine

Predsjednici SAD i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin razgovarali su večeras usljed povećanih tenzija zbog gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, i krize koja se dodatno zakomplikovala posljednjih dana nakon ispaljivalja ruskih hipersoničnih raketa.

Drugi razgovor dvojice predsjednika ovog mjeseca održan je na zahtjev Putina, uoči zakazanih razgovora između visokih američkih i ruskih zvaničnika zakazanih za 10. januar u Ženevi.

U Ženevi će se razgovarati o sporazumima o kontroli nuklearnog naoružanja i situaciji na rusko-ukrajinskoj granici gdje Zapad optužuje Moskvu da gomila trupe i sprema se za mogući napad.

Zvaničnici Bijele kuće rekli su da je poziv počeo u 15.35 časova (21.35 po srenjeevropskom vremenu) i završen 50 minuta kasnije.

Rusija je jasno stavila do znanja da želi pismenu obavezu da Ukrajini nikada neće biti dozvoljeno da se pridruži NATO-u i da vojna oprema alijanse neće biti pozicionirana u bivšim sovjetskim republikama.

Bijela kuća je uoči razgovora saopštila da će Bajden reći Putinu da diplomatski put ostaje otvoren čak i u situaciji gomilanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom.

Bajden je planirao da kaže Putinu da pregovori moraju da budu vođeni u "kontekstu deeskalacije, a ne eskalacije", da bi došlo do "stvarnog napretka" u razgovorima", rekao je visoki zvaničnik američke administracije koji je obavestio novinare o početku razgovora.

Moskva tvrdi da djeluje kao reakcija na, kako kaže, zapadno neprijateljstvo, i nedavno je predstavila dva nacrta ugovora namenjenih sprečavanju širenja NATO, posebno na Ukrajinu, i okončanje zapadnih vojnih aktivnosti blizu ruskih granica.

O tim zahtjevima će se razgovarati tokom pregovora u Ženevi, ali ostaje nejasno šta bi Bajden, bio spreman da ponudi Putinu u zamjenu za smirivanje krize.

Putin i Bajden su 7. decembra razgovarali putem video-veze, a razgovor je trajao dva sata i pet minuta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније