Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.V./Sunday World ]

08. 01. 2022. 22:48 >> 22:49

IRSKI LIST

Steže se obruč oko Kinahana i Gačanina

Irski list "Sunday World", pozivajući se na tamošnje bezbjednosne agencije, naveo je da postoje procjene kako je međunarodni narko kartel, čiji je dio i mafijaška grupa irskog gangstera Danijela Kinahana, u Evropu uvezla kokain u vrijednosti od 23 milijarde eura. Kako se naglašava u članku ovog lista, vještine i veze članova ovog super kartela uzdigle su gangstere na najviše nivoe organizovanog kriminala sa potencijalom da potkopaju agencije za sprovođenje zakona, pa čak i vlade.

Ključni igrači bili su iz Maroka, Italije, Bosne i Hercegovine, Čilea i Irske, a svi su imali zajedničku vezu sa Holandijom, gdje su veze bile iskovane.

No, kako prenosi pomenuti list, stvari se u posljednje vrijeme po njih ne odvijaju dobro.

"Otkako su dostigli vrhunac 2017.godine, kada su svi zajedno slavili na Kinahanovom raskošnom vjenčanju u hotelu Burj-Al-Arab u Dubaiju sa sedam zvezdica - njihovo bogatstvo je nestajalo. Kinahan je sada jedan od samo dvojice šefova mafije koji su još na slobodi, ali se vjeruje da im se vlasti približavaju i zatvaraju organizaciju", navodi se u članku.

Kako se tvrdi, iako je u irskom Višem sudu označen kao vrhunski narko-bos, Kinahan tek treba da se suoči sa optužbama za konkretna krivična djela u Irskoj.

"Drugi mafijaški bos koji je još na slobodi, Edin Gačanin, takođe je u Dubaiju i vodi balkanski 'Tito i Dino' kartel, prema dokumentima američke Agencije za borbu protiv droga koji su došli do javnosti. Mreža zvana 'Tito i Dino' na meti je vlasti u Peruu odakle su, kako se vjeruje, izvezli ogromne količine kokaina u Evropu", piše irski list. 

Stvari su počele da se raspadaju nedugo nakon Kinahanovog vjenčanja, piše u članku, kada je prvi "pao" Rikardo "El Riko" Rikelme Vega, uhapšen u svom rodnom Čileu i izručen potom Holandiji da bi se suočio sa sudijama.

U junu 2021.godine Čileanac je osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanja ubistava i pranja novca od droge.

"Mobilni telefon koji je od njega zaplijenjen uključivao je snimak na kome su bili Kinahan, kao i šef italijanske mafije Rafael Imperijale, još jedan od njegovih svatova koji su trenutno iza rešetaka", navodi "Sanday World".

Ističe se da bezbjednosne agencije pokušavaju da dođu do glavnih aktera. 

"Mreža ovog superkartela je na meti nekoliko agencija širom svijeta, koje nastoje da otkriju i korumpirane lučke radnike, carinike i policajce, koje su potkupili. U međuvremenu, za Gačanina i Kinahana, koji su praktično zarobljeni u Dubaiju, sat otkucava", zaključuje irski list.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније