Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina business [ I. P. ]

09. 01. 2022. 11:00 >> 11:01

OD 2024.

Bugarska ne odustaje od uvođenja eura

Bugarska ne odustaje od plana da nacionalnu valutu zamijeni eurom počevši od 2024. godine.


Međutim zvanična Sofija mora da pojača napore da objasni tu promjenu svojim građanima, koji su i dalje podijeljenog mišljenja o tom pitanju, rekao je bugarski premijer Kiril Petkov u intervjuu za Bloomberg, prenosi B92.

Njujorška agencija piše da je to prva zvanična potvrda prelaska na valutu eurozone otkad je on došao na čelo vlade u decembru. U tom intervuu je najavio ulazak Bugarske u šengen zonu u roku od šest mjeseci, kao i uvođenje zelenog sertifikata za zaposlene u državnoj administraciji, ako žele da zadrže posao.

Među Bugarima je podrška ulasku u eurozonu promenljiva, jer polovina građana smatra da bi to imalo negativne posljedice, a više od tri četvrtine njih zabrinuto je zbog mogućeg špekulativnog podizanja cijena, prema julskom barometru raspoloženja nacije.

I bugarski ministar finansija Asen Vasilev rekao je da je Bugarska tehnički potpuno spremna da usvoji euro, te da datum koji je za to određen, 1. januar 2024. godine, ni na koji način nije ugrožen.

"Poenta je da se pravilno sprovede kampanja koja će svima pomoći da razumiju šta znači usvajanje eura - koje su koristi i potencijalni rizici, kao i to kako donositi informisane odluke. Vjerujemo da je to najbolji plan za Bugarsku", dodao je Vasilev.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније