Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ (Slobodna Evropa) ]

11. 01. 2022. 23:07 >> 23:09

KABUL

Transparenti sa zahtjevom ženama da nose hidžab

Talibanska vjerska policija postavila je transparente u Kabulu kojima se nalaže ženama da nose hidžab (veo kojim se pokriva glava, ali ne i lice. Posteri prikazuju ženu sa burkom, koja pokriva cijelo tijelo, i ženu sa crnim čadorom, koji se obično nosi u Iranu (pokrivanje većeg dijela tijela ali sa otkrivenim licem). U tekstu na posterima se navodi da prema šerijatskom zakonu, muslimanka mora da nosi hidžab.

Vladino Ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka, predvođeno talibanima, napominje da su posteri postavljeni u Kabulu kako bi se žene posavjetovale i ohrabrile da se pokrivaju u javnosti, ali da ta mjera neće biti nametana.

Akef Mohadžer, portparol ministarstva predvođenog talibanima, rekao je za program Radija Slobodna Evropa za Avganistan, da uprkos upozorenjima na posterima, vlasti neće prisiljavati žene da nose veo.

Mohadžer je istakao da su transparenti samo "podsticaj za naše sestre da nose hidžab".

On je, takođe, rekao da plakati prikazuju burku i crni čador jer se oni često viđaju u Avganistanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније