Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1 ]

01. 02. 2022. 16:05 >> 17:55

NOBELOVA NAGRADA ZA MIR

Atenboro, Tihanovskaja i Navaljni među nominovanima

Britanski prirodnjak Dejvid Atenboro, Svjetska zdravstvena organizacija i bjeloruska disidentkinja Svetlana Tihanovskaja su među nominovanima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, nakon što su dobili podršku norveških poslanika.

Pravo da predlaže kandidate ima hiljade ljudi, od poslanika parlamenata do bivših pobjednika.

Kandidati koje su predložili norveški poslanici pobijedili su svake godine od 2014, uz izuzetak 2019. godine.

Prošle godine, jedna od pobjednica bila je Marija Resa, filipinska novinarka koja je takođe bila njihov kandidat.

Norveški Nobelov odbor, koji odlučuje o konačnom pobjedniku, ne komentariše nominacije i već 50 godina ne otkriva imena kandidata i onih koji su ih predložili.

Ali, nekad to učine norveški poslanici.

Priroda i pandemija
Dejvid Atenboro (95) je britanski prirodnjak, poznat po svojim dokumentarnim emisijama o prirodnom svijetu.

Krajem prošle godine odjeknuo je njegov govor na konferenciji o klimatskim promjenama COP26 u Glazgovu, a nominovan je zajedno sa Međuvladinom naučno-političkom platformom o bioraznolikosti i uslugama sistema (IPBES).

Nominovani su zbog svog rada na "informisanju o i zaštiti prirodne raznolikosti Zemlje, nužnoj za održiva i mirna društva", rekla je predsjednica norveške Zelene stranke Une Bastholm.

Ekolozi su nagrađivani Nobelovom nagradom u prošlosti, poput kenijske aktivistkinje Vangari Mathai ili bivšeg američkog potpredsjednika Ala Gora.

U godini u kojoj je svijet ponovno oblikovan pandemijom koronavirusa, opet je nominovana i Svjetska zdravstvena organizacija.

Drugi put zaredom nominovana je i predvodnica bjeloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovskaja.

Ona je kandidat zbog svog "hrabrog, neumornog i miroljubivog rada" za demokratiju i slobodu u svojoj državi, rekao je konzervativni parlamentarac Harek Elvenes.

Od drugih kandidata koje su poslanici otkrili javnosti su pritvoreni ruski aktivista Aleksej Navaljni, Međunarodni krivični sud u Hagu, Vikiliks, kao i Čelsi Mening i NATO.

Pobjednik za 2021. godinu biće objavljen u oktobru ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније