Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V.

27. 04. 2022. 11:03   >>  11:14 1

LIHTENŠTAJN IZBORIO

Stalne članice vijeća UN-a da opravdaju upotrebu prava veta

Mala evropska kneževina Lihtenštajn, sa manje od 40.000 stanovnika, borila se protiv najmoćnijih zemalja svijeta u Ujedinjenim nacijama i ostvarila rijetku pobjedu.

Generalna skupština UN-a usvojila je u utorak rezoluciju Lihtenštajna kojom se od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, Rusije, Kine, SAD-a, Francuske i Velike Britanije zahtijeva da opravdaju upotrebu veta.

"Zabrinuti smo zbog sve veće nesposobnosti Vijeća sigurnosti da obavi posao koji smo mu naložili poveljom UN-a i vidjeli smo taj trend u posljednjih nekoliko godina", rekao je za Euronews Kristian Venaveser, ambasador Lihtenštajna pri UN-u.

"A ako pogledate naše nacionalne izjave, mi smo se vrlo dosljedno zalagali za jaču ulogu Generalne skupštine", dodao je.

Tekst Rezolucije Lihtenštajna koautori su članovi P5, Britanija, Francuska i UK, i 80 drugih zemalja, ali ne i Rusija ili Kina.

S obzirom na to da je bila tako široko rasprostranjena među članicama UN-a, na kraju nije zatraženo glasanje, a mjera je usvojena konsenzusom.

"Veoma smo zadovoljni nivoom podrške koju smo dobili od stalnih članica, a njena vrijednost će biti u njenoj primjeni", rekao je ambasador Venaveser, dodajući da vlada Lihtenštajna očekuje da će njihova rezolucija napraviti "jasnu, konkretnu i praktičnu razliku" u najmoćnije zemlje UN-a ako u budućnosti iskoriste svoje pravo veta.

Reforme su prvi put predložene prije više od dvije godine, a kažu da bi Generalna skupština trebala biti sazvana "u roku od deset radnih dana od protivljenja jedne ili više stalnih članica Vijeća sigurnosti, kako bi se vodila rasprava o situaciji u kojoj je veto je bačeno".

Međutim, rezolucija je neobavezujuća i ako bilo koja od zemalja P5 ne želi objasniti svoju upotrebu veta, nema načina da se na to prisili.

Od prvog ikad upotrijebljenog veta (Sovjetski Savez 1946. na Siriju i Liban), Rusija ga je upotrijebila 143 puta, daleko ispred Sjedinjenih Država (86 puta), UK (30 puta), Kine i Francuske (18 puta svaki).

Osim svojih pet stalnih članova, Vijeće sigurnosti ima i deset članova koji se biraju na dvije godine, ali nemaju pravo veta.

Protivnici kažu da će to još više podijeliti UN, dok zagovornici misle da će promovisati transparentnost i možda pomoći da se popravi bilo kakva prekomjerna upotreba ovlasti veta.

Iako je ova inicijativa prethodila ukrajinskom ratu, Lihtenštajn je iskoristio široko rasprostranjeno gađenje prema UN-u kada je Rusija upotrijebila veto da ga progura.

Ekspert UN-a Ričard Govan iz Krizne grupe kaže za Euronews da nije uvjeren da će rezolucija na kraju napraviti veliku razliku.

„Rusija će nastaviti da koristi svoj veto bez obzira na to, a ruske diplomate su uvijek odbacivale kritike na račun svog veta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније