Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

27. 04. 2022. 22:29   >>  22:34

ODLUKA SENATA

U Italiji mjere za manju potrošnju energenata

Sa 207 glasova za i 38 protiv, italijanski senat je usvojio Dekret o računima koji se sastoji od hitnih mjera ne bi li se smanjili troškovi za električnu energiju i prirodni gas. Od 1. maja će važiti nove mjere o klimatizaciji i grijanju u javnim ustanovama.

Zaposleni u javnom sektoru se spremaju za vruće ljeto i hladniju zimu ne bi li se na taj način uštedjela energija i doprinijelo manjem trošenju energenata s obzirom na to da Evropa, uključujući i Italiju, pokušava na sve načine da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa.

Od 1. maja klime u kancelarijama u javnom sektoru neće moći da budu uključene na manje od 25 stepeni, a zimi će biti dozvoljen maksimalno 21 stepen. Ta odluka stupa na snagu 1. maja i trajaće do 31. marta 2023.

Iz dekreta su isključene bolnice, starački domovi, instituti za liječenja bolesti zavisnosti i slične ustanove. Ali ko će kontrolisati poštovanje ovog dekreta? Za sada će to biti inspektori koji će nenajavljeno dolaziti u javne ustanove. Kazne za one koji ne poštuju dekret biće od 500 do 3.000 eura.

Mnoge italijanske opštine su odlučile da pogase i svjetla na spomenicima i javnim ustanovama.

Premijer Mario Dragi je u obraćanju Senatu prije nekoliko dana, odgovarajući na pitanja o rusko-ukrajinskom sukobu, kao i o zavisnosti Italije od ruskog gasa, upitao Italijane: "Da li vam je draži mir ili klima-uređaji?", što je izazvalo velike polemike i komentare na društvenim mrežama.

Vlada pokušava da nađe alternative ruskom gasu i sklopljen je ugovor sa Alžirom, ali nije moguće odmah se odreći ruskog gasa bez ogromne štete po ekonomiju i posljedica po stanovništvo.

Italijanski ministar za zaštitu životne sredine Roberto Čingolani izjavio je da se odluke Vlade mogu nazvati "energetskom štednjom" ili "austerity", no svakako će Italijani morati da se naviknu da manje koriste električnu energiju, benzin i naftu.

Od početka 2022. godine, struja je u Italiji poskupjela za 55 odsto, a plin za 41,8 odsto. Do poskupljenja je došlo zbog posljedica pandemije, velike potražnje Arija Pacifika, gdje je potražnja za gasom u posljednjih 15 godina sa 500 milijardi kubnih metara prešla na 1.000 milijardi.

Veliku ulogu ima i rusko-ukrajinski sukob, jer Italija uvozi 40 odsto gasa iz Rusije. Cijene su tako porasle sa 73 na 355 eura za megavat-sat. Porasle su i cijene gasa: od 0,17 eura po kubnom metru na 0,88 eura.

Zemlja je već u stanju tzv. "ranog upozorenja", zbog rizika u snabdijevanju energentima koji su povezani sa nepoznanicama rata u Ukrajini.

Podizanje nivoa alarma, ukoliko bi se situacija pogoršala, značilo bi smanjenje osvjetljenja i potrošnje u svim javnim zgradama, ali bi imalo i posljedice po privatne stanove i sve stanovnike zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније