Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ M.L.B. ]

04. 05. 2022. 22:25 >> 22:26

U INDONEZIJI

Od nepoznatog hepatitisa preminulo troje djece

U Indoneziji je preminulo troje djece od nepoznate bolesti jetre, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Džakarti.

Ozbiljan tip akutnog hepatitisa je otkriven kod 170 djece u 11 zemalja prethodnih nedjelja, što je izazvalo zabrinutost u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) zbog bolesti "nepoznatog porijekla", prenio je "Gardijan".

Simptomi koji su se javljali kod djece i prije nego što su dobili upalu jetre uključivali su mučninu, povraćanje, dijareju i bol u stomaku.

Ministarstvo zdravlja je navelo da je troje djece preminulo u bolnicama u glavnom gradu Džakarti, nakon što su imali neke od simptoma.

Među preminulima su djeca stara dvije, osam i 11 godina, a od simptoma, imali su još i groznicu, žuticu, grčeve i gubitak svijesti, rekla je portparolka ministarstva zdravlja Siti Nadija Tarmizi.

"U ovom trenutku vodimo slučajeve kao akutni hepatitis, ali moramo da potvrdimo da nije riječ o poznatim hepatitisima A, B, C, D i Rb", dodala je Tarmizi.

Ona je istakla da ministarstvo trenutno istražuje uzroke bolesti tako što radi testove na virus.

Iz ministarstva zdravlja su pozvali roditelje da odmah odvedu decu u bolnicu ukoliko primijete bilo kakve simptome koje karakterišu nepoznati hepatitis.

Bolest uglavnom pogađa malu djecu, većina je mlađa od deset godina i nema propratne bolesti.

SZO je navela da je zabilježen "neočekivani značajan porast" oboljelih u Velikoj Britaniji, prevashodno kod zdrave djece, kao i u Irskoj i Holandiji.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su u petak studiju o tome kako se pojavilo žarište u državi Alabama, gdje je devetoro djece bilo pozitivno na patogen koji je dobio ime adenovirus 41.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније