Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M.

07. 05. 2022. 13:30 >> 13:47
1

NOŠENJE HIDŽABA

Talibani naredili Avganistankama da u javnosti nose burku

Talibanske vlasti naredile su da od danas sve žene u Avganistanu u javnosti moraju nositi burku koja prekriva sve. Slična uredba bila je na snazi i tokom prethodne vladavine talibana od 1996. do 2001. godine.

"Želimo da naše sestre žive dostojanstveno i bezbjedno", rekao je vršilac dužnosti ministra za poroke i vrline Halid Hanafi. U uredbi se dodaje da ukoliko žene nemaju važnog posla van kuće, najbolje je da tamo i ostanu.

"Islamski principi i islamska ideologija su nam važniji od bilo čega drugog", naveo je Hanafi. Talibani su ranije donijeli odluku da devojčice mogu da idu u školu samo do šestog razreda.

Ovakvim odlukama talibani krše ranije obećanje da će dolaskom na vlast poštovati prava žena.

Time je i poljuljano povjerenje međunarodne zajednice čija je pomoć Avganistanu preko potrebna u trenutku pogoršanja humanitarne krize u zemlji.

"Za sve dostojanstvene Avganistanke nošenje hadžiba je neophodno, a najbolji hadžib je čadori (burka od glave do pete) što je dio naše tradicije i izražava poštovanje", naveo je zvaničnik ministarstva za poroke i vrline Šir Mohamed.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније