Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

12. 05. 2022. 08:46 >> 08:44
1

FON DER LAJEN

Rusija je najdirektnija prijetnja svjetskom poretku

Rusija predstavlja "najdirektniju prijetnju" za mđunarodni svjetski poredak zbog napada Moskve na Ukrajinu, rekla je danas u Tokiju predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Rusija je danas najdirektnija prijetnja za svjetski poredak sa svojim varvarskim ratom protiv Ukrajine i zabrinjavajućim paktom sa Kinom", rekla je Fon der Lajen poslije sastanka sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom, kojem je prisustvovao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Dvoje evropskih zvaničnika danas borave u Tokiju na godišnjim razgovorima Japan-EU koji se ovaj put odvijaju u jeku rusko-ukrajinskog konflikta i u porasta zabrinutosti u Aziji zbog vojnih ambicija Kine.

"Ruska invazija Ukrajine se ne tiče samo Evrope već ona narušava srce međunarodnog poretka, uključujući Aziju. To ne treba tolerisati", rekao je japanski premijer Kišida čija vlada se pridružila sankcijama Zapada protiv Moskve, konkretno finansijskim i energetskim.

Sve veće vojno prisustvo Pekinga u Aziji takođe je bilo na dnevnom redu. Evropska unija nastoji da ima jaču ulogu naspram Pekinga.

"Naša saradnja u Ukrajini neophodna je u Evropi ali je takođe važna u regionu indo-pacifika i želimo takođe da produbimo konsultacije o Kini koja sve više jača. Mislimo da Kina treba da se potvrdi u odbrani multilateralnog sistema od koga je imala koristi u razvoju svoje zemlje", rekao je Mišel.

Fon der Lajen je rekla da EU i Japan jačaju svoju saradnju posebno pokretanjem digitalnog partnerstva i u oblasti trgovine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније