Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

13. 05. 2022. 17:50 >> 17:47

U JERUSALIMU

Hiljade Palestinaca prisustvovalo sahrani ubijene novinarke

Hiljade Palestinaca prisustvovalo je danas sahrani novinarke Al Džazire Abu Akleh, koja je poginula u srijedu na okupiranoj Zapadnoj obali dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji.

U anektiranom istočnom Jerusalimu izbilo je nasilje kada je kovčeg sa posmrtnim ostacima novinarke iznošen iz bolnice i izraelska policija rastjerivala je okupljene koji su mahali palestinskim zastavama.

Tokom prenosa lokalne televizije vidjelo se kako je u jednom trenutku kovčeg pao na zemlju, a potom je prenijet u crkvu u Starom gradu u Jerusalimu, javile su agencije.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, a Palestinci planiraju da u tom dijelu Jerusalima bude glavni grad njihove buduće države.

Izraelski lideri međutim tvrde da će ujedinjeni Jerusalim zauvijek ostati prijestonica Izraela, iako aneksija nije međunarodno priznata.

Danas su Palestinci u istočnom Jerusalimu uzvikivali da će umrijeti da bi Palestina živjela i nazivali taj grad voljenim domom, a kasnije pjevali palestinsku himnu, prenio je AP.

Izraelske vlasti su saopštile da je novinarka vjerovatno pogođena u palestinskoj vatri, ali je kasnije navedeno da se ne isključuje mogućnost da su smrtonosni metak ispalili izraelski vojnici.

Palestinska uprava, Al Džazira, katarski TV Kanal za koji je palestinska novinarka radila i Vlada Katara su optužili izraelsku vojsku za njeno ubistvo.

Izraelska vojska je danas objavila da je prva istraga smrti novinarke pokazala da je žestoka razmjena vatre izbila u Dženinu oko 200 metara od mjesta gdje je ona ubijena, ali da nije bila u stanju da zaključi da li su je pogodile izraelske snage ili palestinski ekstremisti.

Za novinarkom se žalilo na palestinskim teritorijama i u arapskim zemljama.

Abu Akleh je četvrt vijeka provela izvještavajući o teškom životu pod izraelskom vojnom upravom, koja traje gotovo 55 godina i bila je veoma poštovana, navodi AP.

Poslije napetih scena ispred bolnice policija je omogućila porodici da prenese kovčeg u katoličku crkvu u Starom gradu, punu vjernika, dok su ispred bolnice suzavcem rastjerivane desetine demonstranata.

Nakon službe hiljade ljudi se uputilo ka groblju, mašući palestinskim zastavama i uzvikujući "Palestina, Palestina".

Policija je naknadno saopštila da su okupljeni oko bolnice uzvikivali nacionalističke slogane i ignorisali pozive da stanu. Uz to su bacali kamenice na policajce koji su bili primorani da odgovore.

Nekoliko sati kasnije tijelo pokojnice je sahranjeno na groblju van Starog grada.

Moglo bi se očekivati da dvije strane međusobno sumnjaju u rezultate odvojenih istraga ubistva 51-godišnje novinarke koja je postala poznata izvještavajući o drugom paletinskom ustanku, intifadi, protiv izraelske okupacije, početkom 2000-tih godina.

Organizacije za ljudska prava podsjećaju da Izrael rijetko vodi temeljne istrage i da blago kažnjava počinitelje u slučaju da ih pronađe.

Smrt Abu Akleh je međutim izazvala oštre osude jer ne samo da je bila čuvena novinarka već je i državljanka SAD-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније