Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Mina ]

14. 05. 2022. 23:00 >> 23:00
1

KOMPANIJI LUKOIL

Shell pristao da proda maloprodajne objekte u Rusiji

Energetska kompanija Shell pristala je da proda više od 400 svojih benzinskih pumpi, kao i fabriku za proizvodnju maziva koja se nalazi u okolini Moskve, drugom najvećem ruskom proizvođaču nafte Lukoilu.

Mnoge zapadne naftne i gasne kompanije u posljednje vrijeme aktivno traže kupce za svoje poslovnice u Rusiji, nakon njene invazije na Ukrajinu.

Iz Shella tvrde kako će prodaja 411 benzinskih pumpi spasiti 350 radnih mjesta, prenosi Klix.ba.

Prodaja takođe uključuje fabriku za proizvodnju maziva koja se nalazi 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve.

Lukoil je najveći ruski proizvođač nafte nakon Rosnjefta.

Prije dva mjeseca, Shell je najavio da će prodati svoju imovinu u Rusiji i na taj način učestvovati u ekonomskim sankcijama nametnutim toj državi.

Ranije ovog mjeseca kompanija je obavijestila o rekordnoj kvartalnoj dobiti, jer energetske kompanije imaju koristi od trenutne situacije na tržištu zbog porasta cijena nafte i gasa.

U prva tri mjeseca ove godine, Shell je zaradio 9,13 milijardi USD, što znači da je skoro utrostručio svoj profit u odnosu na isti period prošle godine.

Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu, nakon Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Saudijske Arabije.

Multinacionalna energetska korporacija Lukoil sa sjedištem u Moskvi bavi se proizvodnjom i preradom nafte i naftnih derivata kao i izvozom prirodnog gasa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније