Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ BETA ]

20. 05. 2022. 20:36   >>  20:46

OCIJENIO ŠEF SZO

SZO upozorava na moguće ubrzano širenje majmunskih boginja u Evropi

Širenje slučajeva majmunskih boginja moglo bi da bude ubrzano u Evropi, ocijenio je danas regionalni šef Svjetske zdravstvene organizacije dok je najmanje osam evropskih zemalja zabiljležilo oboljele, od kojih 20 u Velikoj Britaniji.

"U vrijeme kada ulazimo u letnju sezonu... sa okupljanjima, festivalima i izlascima strahujem da se ubrzava prenos", rekao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Slučajevi ovog virusa endemskog u Zapadnoj Africi zabiljleženi su u više zapadnih zemalja od početka maja, kao što su Velika Britanija, SAD, Kanada, Portugal, Francuska i Švedska.

Razmjera prenosa je "atipična", ocijenio je Kluge ističući da osim jednog slučaju, nijedna zaražena osoba nije putovala u zone gdje su majmunske boginje endemske.

Najveći broj slučajeva zabiljležen je među muškarcima koji su imali seksualne odnose sa muškarcima, rekao je Kluge a SZO je već ranije ukazala da hoće da rasvijetli širenje virusa u homoseksualnoj zajednici.

Velika Britanija objavila je danas da je zabijleleženo 11 novih slučajeva virusa, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 20. Francuska, Belgija i Nemačka zabiljeležile su svoje prve slučajeve.

Zvaničnica Britanske agencije za zdravstvenu bezbjednost /UKHSA) Suzan Hopkins rekla je da se očekuje da broj slučajeva nastavi da raste narednih dana. Ona je pozvala gej i homoseksualne osobe da paze na najmanji simptom.

Simptomi su groznica, glavobolja, bol u mišićima, bol u leđima, povećane žlijezde, umor. Mogu da se pojave promjene na koži, često na licu i da se prošire na ostale djelove tijela, prije nego što prođu razne faze, formiraju koru i otpadnu.

Nema lijeka za ovaj tip boginja koje se šire kontaktom sa zaraženom osobom ili sa njenim organskim tečnostima, kao što je pljuvačka. Ta virusna infekcija prođe sama od sebe.

Prema britanskoj zdravstvenoj agenciji virus se "ne prenosi lako" među ljudima i rizik za populaciju Velike Britanije je mali.

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je danas da većina oboljelih u Velikoj Britaniji ima lake simptome. Rekao je da su stavili na raspolaganje veliki broj efikasnih vakcina protiv majmunskih boginja.

Samo u prvom slučaju zaražena osoba je nedavno putovala u Nigeriju u Zapadnoj Africi gdje je ta virusna bolest endemska, ostali su zaraženi u zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније