Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 05. 2022. 08:10   >>  08:08

POBIJEDILI LABURISTI

Skot Morison izgubio na izborima u Australiji

Australijski premijer Skot Morison poražen je na parlamentarnim izborima, a pobjedila je Laburistička partija koja će okončati skoro decenijsku vladavinu konzervativaca. Očekuje se da će laburisti vladati uz moguću podršku Zelenih i "nezavisnih".

Rezultati izbora pokazali su da je Morisonova Liberalno-nacionalna koalicija doživela najteži poraz u Zapadnoj Australiji i urbanim sjedištima.

"Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom Entonijem Albanezeom. Čestitao sam mu pobjedu na izborima", rekao je Morison koji će podnijeti ostavku i na mjesto predsjednika stranke.

Laburisti još nemaju 76 od 151 mjesta u parlamentu kako bi sami mogli da formiraju vladu. Konačni rezultati izbora biće objavljeni tek kada budu prebrojani i glasovi onih koji su glasali poštom.

Dobar rezultat Zelenih i grupe "nezavisnih", koji su vodili kampanju zasnovanu na jednakosti, borbi protiv klimatskih promjena, doprineće da u australijskom parlamentu bude manje skeptika kada je riječ o klimatskim promjenama, kao i manje pristalica iskopavanja uglja - što je podržavala Morisonova vlada.

Laburisti su u kampanji kritikovali rastuću inflaciju i mali rast plata, dok je Morison isticao najmanju stopu nezaposlenosti u posljednjih 50 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније