Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ BETA ]

26. 05. 2022. 21:47   >>  21:45

NOVI ZAKON U IRAKU

Smrtna kazna za saradnju s Izraelom

Parlament Iraka izglasao je danas zakon kojim se uvodi krivična odgovornost za normalizovanje odnosa i uspostavljanje bilo kakvih veza, uključujućih poslovne, sa Izraelom.

Po tom zakonu, prekršiocu prijeti smrtna kazna ili kazna doživotnog zatvora.

Za zakon je glasalo 275 poslanika u parlamentu s 329 mjesta. U saopštenju je Parlament je naveo da je zakon "istinski odraz volje naroda".

Uticajni šiitski sveštenik Mutkada al Sadr čija stranka je osvojila najveći broj mjesta na poslaničkim izborima prošle godine, pozvao je Iračane da izađu na ulice i proslave novi zakon kao "veliko dostignuće". Stotine ljudi kasnije su se okupile u centru Bagdada i uzvikivale antiizraelske parole.

Kako navodi AP, nije jasno kako će zakon biti primijenjen pošto Irak nije priznao Izrael od kada je formiran 1948. godine, i dvije zemlje nemaju diplomatske odnose.

Zakon predstavlja rizik za kompanije koje rade u Iraku i za koje bi se utvrdilo da krše njegove odredbe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније