Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ BETA ]

14. 06. 2022. 09:24   >>  09:22

U CENTRU PAŽNJE SVJEDOČENJA

U toku javni pretres o upadu u Kongres SAD

Drugi javni pretres komisije Predstavničkog doma o upadu u Kongres SAD, je u toku, a u centru pažnje su svjedočenja brojnih savjetnika koji su govorili bivšem predsjedniku Donaldu Trampu da je izgubio izbore 2020, u vrijeme dok je on ponavljao tezu nazvanu "velika laž" - da je prevarom izgubio drugi mandat u Beloj kući.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), glavni svjedok pred devetočlanom komisijom trebalo je da bude Bil Stepijen, Trampov menadžer kampanje 2020. godine, ali je u poslednjem minutu otkazao učešće na pretresu zbog "hitne porodične situacije".

Komisija je saopštila da će umesto njegovog novog svedočenja uživo biti emitovan video snimak njegovog ranijeg iskaza pred komisijom.

Na pretresu u ponedeljak su uživo svedočili drugi svjedoci, medju kojima je Kris Stirvolt, bivši politički urednik kanala Foks njuz koji je u izbornoj noći u novembru 2020. proglasio da je Džozef Bajden pobijedio u Arizoni - jednoj od presudnih država za ishod izbora.

Predsjedavajući kongresmen Beni Tompson otvorio je pretres navodeći da je Tramp "izneverio povjerenje američkog naroda" i "pokušao da ostane na položaju iako je narod glasao drugačije".

Članovi komisije kažu da su otkrili dovoljno dokaza da bi Sekretarijat za pravosuđe mogao da razmotri podizanje krivične optužnice protiv bivšeg predsjednika - što bi bio događaj bez presedana u američkoj politici.

Svjedoci su juče opisivali kako su Trampove tvrdnje o ukradenim izborima bile povezane sa neredima na Kapitolu, kada su članovi Kongresa satima sprečeni da potvrde izbornu pobjedu Bajdena.

Oko 2.000 Trampovih pristalica je 6. januara 2021, probilo barijere policije Kapitola, oštetilo zgradu, i pljačkalo i demoliralo kongresne kancelarije.

U naredne dvije nedelje trebalo bi da se održi još najmanje pet javnih pretresa o upadu u Kongres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније