Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

17. 06. 2022. 21:17   >>  21:15 1

NJEMAČKI KANCELAR

Apsolutno neophodno razgovarati sa Putinom

Njemački kancelar Olaf Šolc ukazao je da je održavanje komunikacije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bitno, čak i dok Moskva nastavlja svoj rat protiv susjedne Ukrajine, javlja agencija DPA.

„Apsolutno je neophodno razgovarati s Putinom i nastaviću da to činim, kao i francuski predsjednik“, rekao je Šolc u intervjuu za DPA, prenosi Hina, navodeći da čelnici zapadnih zemalja nastavljaju diplomatske napore da okončaju rat koji je započeo 24. februara invazijom Rusije na Ukrajinu.

Šolc je dan ranije u Kijevu zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i rumunskim predsjednikom Klausom Johanisom razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Šolc je rekao i da je važno razumjeti da Rusija ne može da nameće uslove mira sa Ukrajinom.

Njemački kancelar je naglasio kako će ruskom predsjedniku reći da je pogriješio "ako stvarno vjeruje da će opljačkati neku zemlju, a onda se nadati da će se vremena promijeniti i da će sve biti normalno".

"Morate povući svoje trupe i morate pronaći sporazum s Ukrajinom koji je prihvatljiv i ispravan za narod Ukrajine", naveo je Šolc poruku koju namjerava da prenese predsjedniku Rusije.

Njemački je kancelar rekao i da je "optimističan" u pogledu dogovora evropskih zemalja na predstojećem samitu na kome će se razgovarati o davanju Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU.

"Evropa je djelovala jedinstveno nakon ruske agresije na Ukrajinu i to ćemo nastaviti da činimo, tako da sam siguran da ćemo pronaći način da donesemo zajedničku odluku", rekao je za Šolc.

Evropska komisija preporučila je u ranije danas državama članicama EU da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a ista persepktiva se nudi i Gruziji, ali uz dodatne uslove.

Hina podsjeća da se lideri EU sastaju 23. i 24. juna.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније