Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ R.B. ]

29. 06. 2022. 11:27   >>  11:26

U MADRIDU

"Istorijski" samit NATO-a: Zeleno svjetlo za Švedsku i Finsku

Samit NATO-a održava se u Madridu, a započeo je viješću da je Ankara dala zeleno svjetlo za priključenje Švedske i Finske Alijansi. Crnogorska delegacija, predvođena predsjednikom Milom Đukanovićem, takođe je u Španiji.

Španski premijer Pedro Sančez, domaćin ovonedjeljnog samita NATO-a, u svom govoru je poručio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da neće pobijediti u ratu protiv Ukrajine.

"Šaljemo snažnu poruku Putinu: Nećeš pobijediti", rekao je Sančez.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da SAD mijenjaju svoju vojnu poziciju u Evropi zbog prijetnji koje stižu od Rusije nakon napada na Ukrajinu.

Potvrdio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji sa četiri na šest, a poslaće i dve eskadrile lovaca F-35 u Britaniju i uspostaviti vojno sjedište u Poljskoj.

Poruku iz Madrida uputio je i njemački kancelar Olaf Šolc, navodeći da će NATO nastaviti da snabdijeva Ukrajinu naoružanjem.

"Dobro je da zemlje koje su ovdje, ali i mnoge druge, pomažu Ukrajini da se brani tako što joj pružaju finansijsku pomoć, humanitarnu, ali i oružje koje hitno potrebno", rekao je Šolc novinarima.

Očekuju se istorijske odluke 

Samit NATO intersantan je sa više aspekata, a neki bi rekli da je istorijski budući da se očekuju vrlo važne odluke.

Turska, Finska i Švedska postigle su trilateralni dogovor kojim se Finskoj i Švedskoj omogućava da otvore pregovore oko članstva u NATO alijansi.

Crnogorska delegacija, predvođena predsjednikom Milom Đukanovićem, učestvovala je sinoć gala večeri koju je priredio španski kralj Filip VI.

Tokom tog događaja sastao se sa visokim svjetskim zvaničnicima, uključjući predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније