Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

14. 07. 2022. 16:44   >>  16:42

SA 17,5 TONA LJUDSKOG PEPELA

Na sjeveru Poljske pronađena masovna grobnica

Masovna grobnica sa 17,5 tona ljudskog pepela pronađena je u sjevernoj Poljskoj, nedaleko od bivšeg nacističkog koncentracionog logora Soldau. Tomaš Jankovski iz Instituta nacionalnog sećanja Poljske rekao je da se u grobnici nalaze ostaci najmanje 8.000 žrtava.

Vjeruje se da su tijela spaljena i zakopana u pokušaju nacista da prikriju tragove svojih ubistava, navodi BBC.

Koncentracioni logor Soldau formiran je 1939. za prebacivanje, interniranje i istrebljenje, i korišćen je tokom nacističke okupacije.

U njemu je, kako se misli, ubijeno oko 30.000 ljudi i istražitelji se nadaju da će im DNK analiza ostataka dati više podataka o žrtvama. Od Poljaka koji su ubijeni su pripadnici sveštenstva i inteligencije.

Arheolozi su našli stotine tragova odjeće, dugmića i drugih predmeta, ali ništa vrijedno, što nagovještava, kako ocjenjuje BBC, da su tijela opljačkana prije nego što su zakopana.

Jankovski je kazao da su dvije jame pronađene u blizini Soldaua, sada poznatog kao Dzjadovo, kao i da će biti izvršena dalja iskopavanja.

Procjena od 8.000 žrtava zasnovana je na tjelesnoj težini osobe procijenjenoj na dva kilograma.

Nezavisno od toga, poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je juče da je spreman izvještaj u kojem su detaljno pomenuti ne samo nacistički zločini, već i kalkulacije o finansijskim gubicima, pretvoreni u današnje valute.

Naveo je da su Njemci naneli ogromnu štetu poljskom narodu i da nikad nisu platili reparaciju. Njemačka je rekla da je pitanje reparacije legalno zatvoreno 1950-ih godina.

Oko šest miliona Poljaka izgubilo je život u Drugom svjetskom ratu, uključujući i tri miliona Jevreja. Poslanik u poljskog konzervativno-nacionalističkoj vladi rekao je 2019. da bi gubici Poljske mogli da se procijene na 850 milijardi dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније