Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B. ]

04. 08. 2022. 07:22 >> 08:47

KORAK BLIŽE ČLANSTVU

Senat SAD odobrio pristupanje Finske i Švedske NATO-u

Senat Sjedinjenih Američkih Država, koji broji sto mjesta, odobrio je sinoć pristupanje Finske i Švedske NATO-u, što je najznačajnije proširenje 30-članog saveza od 1990-ih, do kojeg dolazi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u podržalo je 95 članova Senata, prenosi Glas Amerike.

Predsjednik SAD Džozef Bajden, čvrsti zagovornik podrške Ukrajini, zalaže se za što skoriji prijem dvije države sa sjevera Evrope u zapadni vojno-politički savez.

Većina demokrata i republikanaca izrazila je snažnu podršku proširenju Alijanse. U julu je Odbor za spoljne poslove Senata podržao članstvo Finske i Švedske.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO kao reakciju na rusku invaziju u Ukrajini. Rusija je, sa druge strane, obje države upozorila na moguće posljedice članstva u Alijansi.

Trideset članica NATO-a potpisalo je protokol o pristupanju Finske i Švedske, koji će im omogućiti pridruživanje kada parlamenti zemalja članica ratifikuju odluku.

Taj proces mogao bi potrajati godinu, a po njegovom okončanju Finska i Švedska će biti zaštićene klauzulom o odbrani – prema kojoj je napad na jednu članicu napad na sve.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније