Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Mina ]

08. 08. 2022. 13:08   >>  13:03

NAKON PREKIDA VATRE

Izrael otvorio granične prelaze u Gazi

Izrael je danas ponovo otvorio granične prelaze u pojasu Gaze, nakon prekida vatre sa estremistiškom grupom Palestinski islamski džihad (PIDŽ) uz posredovanje Egipta, čime je okončan sukob sa Palestincima.

Najmanje 44 osobe, uključujući 15 djece, poginule su tokom 56 sati sukoba, koji je počeo kada je u izraelskom napadu dronom likvidiran visoko rangirani komandant palestinskog Islamskog džihada.

Izrael je saopštio da je njegova akcija bila preventivni udar, izveden da bi se osujetio napad koji je planirala ova grupa koju podržava Iran, prenosi Rojters.

U posljednjem talasu sukoba ranjeno je više stotina ljudi i uništeno je nekoliko kuća u pojasu Gaze.

Palestinski ekstremisti ispalili su više odhiljadu raketa na Izrael, što je primoralo Izraelce sa juga zemlje i u velikim gradovima, uključujući Tel Aviv, da odu u skloništa.

Na konferenciji za novinare lider Islamskog džihada Ziad al-Nakala je poručio da je "ovo pobjeda", ali Izrael vidi značajnu degradaciju operativnih sposobnosti palestinskog islamskog džihada.

"Nema sumnje da je Islamskom džihadu zadat ozbiljan udarac i biće im potrebno vrijeme da se oporave. Nismo uništili Islamski džihad niti nam je to bio cilj", rekao je izraelski vojni zvaničnik, ukazujući na pogibiju dvojice visoko rangiranih palestinskih komandanata.

Prema njegovim riječima, izraelska akcija je ozbiljno poremetila sposobnost PIDŽ da planira i izvodi operacije protiv Izraela.

Izraelski zvaničnici su potvrdili da je, osim dvojice komandanata, u napadima poginulo 20 ekstremista, da su uništene velike količine protivtenkovskog oružja i postrojenja za proizvodnju i skladištenje raketa.

"Mislim da su bili iznenađeni našim akcijama i nivoom naših obavještajnih i operativnih sposobnosti", rekao je novinarima visoki izraelski diplomatski zvaničnik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније