Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ M.L.B. ]

11. 08. 2022. 23:33 >> 23:30

PROTEST

Sudanci izašli na ulice protiv vojnih vlasti

Nekoliko hiljada Sudanaca izašlo je danas na ulice Kartuma zahtijevajući da se vojska, koja je na vlasti u zemlji od oktobarskog puča, vrati u kasarne.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Vojnici u kasarnama", "Bezbjednost" i "Besplatno zdravstvo i školovanje".

Pristalice civilnih vlasti u Sudanu demonstriraju svake sedmice od puča krajem oktobra.

Vojska Sudana je prije više od dvije godine smijenila sa vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsjednika Omara Al-Bašira i tada je formirana vojno-civilna vlada premijera Abdalaha Hamdoka.

Potom je izveden drugi puč 25. oktobra ove godine, a taj puč je predvodio general Abdel Fatah al Burhan.

Sudan, jedna od najsiromašnijih na svijetu, nastavlja da tone u politički i ekonomski haos. Inflacija je gotovo 200 odsto svakog mjeseca, valuta je u slobodnom padu, a cijena hljeba je desetostruko porasla od puča.

Prema podacima UN-a, svakom trećem Sudancu je potrebna humanitarna pomoć.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније