Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

05. 09. 2022. 11:00   >>  10:57

PREBROJANI GLASOVI

Čileanci na referendumu odbacili novi ustav

Čileanci su na referendumu odbacili novi ustav, koji bi zamenio dosadašnji, sastavljen i donijet za vrijeme diktature.

Prema podacima na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova sa referenduma, protiv novog ustava je bilo 61,9 odsto birača, dok je za bilo 38,1 odsto.

Čileanci su u redovima čekali da se izjasne na referendumu s obaveznim glasanjem koji je pozivao da se zamijeni Ustav napisan za vreme diktature Augusta Pinočea (Pinochet) (1973-1990).

Predsjednik Čilea Gabrijel Borić (Gabriel Boric) ocijenio je uoči glasanja je da je u zemlji neophodno da se reše razlike sa više demokratije.

Mnogi sadašnji Ustav smatraju kočnicom za buduće društvene reforme. Taj najviši državni akt je omogućio ekonomsku stabilnost tokom decenija, ali je doveo društvo u duboku neravnopravnost.

Novi Ustav predlagao je da država garantuje građanima pravo na obrazovanje, javno zdravstvo, penziju i pristojan smeštaj.

Cilj je bio, kako je navedeno, i da učvrsti pravo na abortus, pitanje koje izaziva podjele u zemlji u kojoj je abortus dozvoljen tek od 2017. godine u slučaju silovanja ili opasnosti po majku ili dijete.

Ankete uoči referenduma su predviđale da će građani odbiti novi ustav.

Vlasti bi sada trebalo da pokrenu novu proceduru za pisanje ustava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније