Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

19. 09. 2022. 09:21   >>  09:19

NOVE MJERE

Ruski turisti sa šengenskim vizama ne mogu više u Poljsku i baltičke zemlje

Ruski turisti od danas više ne mogu sa važećim šengenskim vizama da uđu u Poljsku, Litvaniju, Letoniju i Estoniju uz izuzetak Rusa koje politički progoni njihov režim ili u nužnim posjetama iz humanitarnih razloga.

"Pošto velika većina Rusa podržava djelovanje Vladimira Putina u Ukrajini mislim da su ovakve odluke da se ograniči mogućnost putovanja za građane Rusije sa šengenskim vizama apsolutno opravdane", kazao je danas zamjenik ministra spoljnih poslova Marćin Pšidač, javlja državni Poljski radio.

Poljska i baltičke zemlje iskoristile su dodatnu mogućnost koju im daje odluka Evropske unije da se ukine vizna liberalizacija i oteža ruskim turistima dobijanje vize da ne idu u šoping ili na ljetovanje u EU dok bukti rat u Ukrajini.

Zemlje članice dobile su pravo da svojim nacionalnim mjerama spriječe ulazak ruskih građana na svoju teritoriju, što su iskoristile Poljska i baltičke republike dok je Finska za koju se verovalo da će se pridružiti tom sporazumu odbila jer je po saopštenju finskih vlasti generalna zabrana ulaska državljana jedne zemlje suprotna nacionalnom i međunarodnom pravu.

Umjesto toga Finska je svela na minimum, svega 10 odsto zahtjeva, vize koje odobrava Rusima.

Poljska i baltičke zemlje pored pritiska na Ruse zbog napada na Ukrajinu odluku o zabrani obrazložile su i činjenicom da turističke vize koriste ruski agenti, te tako ove zemlje nastoje da suzbiju ruske provokacije na svojoj teritoriji i u EU.

"Rusi, ne pokušavajte da pređete granicu, niko vas ovđe ne čeka, završite rat protiv Ukrajine i gubite se iz te lijepe zemlje", poručio je povodom odluke šef letonske diplomatije Edgars Rinkevič.

Izdavanje viza ruskim građanima uz izuzetke iz humanitarnih razloga i politički progonjenim odmah poslije agresije Rusije na Ukrajinu u februaru obustavila je samoinicijativno Češka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније