Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ rts.rs/M.L.B. ]

25. 09. 2022. 11:00 >> 10:57

ZABRANjUJU INTERNET

Iran: Desetine mrtvih za nedelju dana

Iranske vlasti poručuju da će ograničavati pristup internetu sve dok ulicama ponovo ne zavlada mir.

Dosad je u demonstracijama koje su pokrenute nakon smrti Mahse Amini stradala najmanje 41 osoba.

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi poručuje da bezbjednosne snage moraju odlučno da odgovore na proteste. U međuvremenu, Iranska revolucionarna garda napala je baze "kurdskih ekstremista" na sjeveru Iraka.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da Teheran mora odlučno da odgovori na proteste koji su zahvatili zemlju nakon što je u zatvoru preminula žena koja je uhapšena od strane iranske policije zadužene za očuvanje morala.

Državna televizija objavila je u subotu da je najmanje 41 osoba ubijena u neredima koji su trajali nedelju dana, zvanični podaci tek treba da budu objavljeni. Uhapšeno je 1200 ljudi.

Državni mediji su u subotu citirali Raisija koji je rekao da Iran mora "odlučno da se suprotstavi onima koji se protive bezbjednosti i miru u zemlji".

Raisi je razgovarao telefonom sa porodicom pripadnika dobrovoljačkih snaga Basij, koji je stradao tokom suzbijanja nemira u sjeveroistočnom gradu Mešhadu.

Predsjednik je "naglasio neophodnost da se napravi razlika između protesta i remećenja javnog reda i bezbjednosti a proteste nazvao neredima", prenijeli su državni mediji.

Smrt Mahse Amini

Da podsetimo, protesti su izbili nakon što je preminula dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini, četiri dana nakon što su očevici optužili policajce da su je prilikom hapšenja pretukli.

Međutim, policija je negirala pisanja na društvenim mrežama da je Amini pretučena, uz obrazloženje da joj je pozlilo dok je čekala u redu sa ostalim pritvorenim ženama.

Uhapšena je u Teheranu, u koji je došla da posjeti rodbinu, zbog navodnog nepoštovanja strogih pravila u vezi sa nošenjem hidžaba.

Policija je saopštila da je Amini umrla od "iznenadnog" srčanog udara nakon što je privedena, a njena porodica i grupe za ljudska prava zahtijevaju hitnu istragu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније