Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1/I. P. ]

27. 09. 2022. 21:12   >>  21:09

BJEŽE IZ ZEMLjE

Nakon objave mobilizacije skoro 100.000 Rusa prešlo u Kazahstan

Oko 98.000 Rusa prešlo je u Kazahstan otkad je predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio da počinje djelimičnu mobilizaciju rezervista, kako bi se borili u Ukrajini, saopštili su zvaničnici te zemlje, javlja AP.

Muškarci u Rusiji koji žele da izbjegnu da budu pozvani u rezervni sastav nastavljaju da bježe, kako avionom tako i kopnenim putem, najčešće u susjedne zemlje.

Kazahstan i Gruzija, koje su obje bile članice nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, kako izgleda, postale su najpopularnije destinacije za one koji prelaze granicu u kolima, na bikiciklu ili pješke.

Oni koji imaju vize za Finsku ili Norvešku, takođe odlaze iz Rusije kopnenim putem. Avionske karte za odlazak u inostranstvo su planule, uprkos dramatično visokim cijenama.

Objavljujući broj ruskih državljana koji su prešli granicu, ministar unutrašnjih poslova Kazahstana Marat Ahmetžanov naveo je da vlasti neće vratiti kućama one koji pokušavaju da izbjegnu mobilizaciju, ukoliko nijesu na međunarodnim listama osoba koje se terete za krivična djela.

Predsjednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev naredio je svojoj vladi da pomogne Rusima koji ulaze u zemlju „zbog trenutne beznadežne situacije“.

„Moramo da ih zbrinemo i osiguramo im bezbjednost. To je političko i humanitarno pitanje. Dao sam zadatak vladi da preduzme neophodne mjere“, rekao je Tokajev i dodao da će Kazahstan održati razgovore sa Rusijom u vezi sa tom situacijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније