Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

28. 09. 2022. 23:07   >>  23:05

PREDUZELA MJERE

Britanska banka hitno intervenisala da spriječi ekonomsku krizu

Britanska centralna banka preduzela je danas hitne mjere radi stabilizacije domaćeg finansijskog tržišta kako bi se izbjegla kriza na širem ekonomskom planu.

Prethodno je vlada u Londonu na čelu sa novom premijerkom Liz Tras prestravila investitore programom smanjenja poreza koje ne bi bilo nadoknađeno iz drugih izbra, usljed čega je funta dramatično izgubila na vrijednosti, a državni dug se uvećao.

Banka Engleske je upozorila da urušavanje povjerenja u ekonomiju predstavlja "opipljivi rizik za finansijsku stabilnost Velike Britanije", a Međunarodni monetarni fond pribjegao je rijetko korišćenoj mjeri - pozvao je Grupu sedam (G7) najrazvijenih ekonomija svijeta da odustane od nacionalnih planova smanjivanja poreza i dodatnih zaduživanja da se pokriju troškovi.

Britanska centralna banka je saopštila da će u naredne dvije sedmice otkupiti dugoročne državne obveznice, a mjere su usmjerenje na dugoročne vladine zajmove.

Premijerka Liz Tras je najavila program ekonomske stimulacije koji uključuje plan od 45 milijardi funti smanjenja poreskih i to bez ikakvih ograničenja za trošenje.

Planom je obuhvaćena zaštita domaćinstava i privrednika od posljedica poskupljenja energenata.

Ove mjere su zabrinule investitore zbog mogućnosti uvećanja državnog duga i razmahivanja inflacije koja je već sada na godišnjem nivou od 9,9 odsto - najveća za 40 godina.

Po objavljivanju novih mjera, britanska funta je u ponedjeljak pala na rekordno nisku vrijednost u odnosu na dolar.

Prinosi na desetogodišnje vladine obveznice porasli su ove godine za 325 odsto, što dramatično poskupljuje nastojanja vlade da se zadužuje u cilju ostvarenja svoje politike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније