Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

29. 09. 2022. 22:30   >>  30. 09. 2022. 20:43

U FINSKOJ I ŠVEDSKOJ

Preduzete bezbjednosne mjere posle curenja gasovoda Sjeverni tok

Finska koja se graniči sa Rusijom naredila je danas jačanje bezbjednosti oko strateške infrastrukture posle sumnji o sabotaži na dva gasovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru, dok je u švedskim nuklearnim centralama podignut nivo pripravnosti.

"Tražili smo od svih grana vlasti da budu na oprezu kao i jačanje bezbjednosnih mjera za više kritičnih infrastruktura", rekla je ministarka finansija Anika Sariko na konferenciji za novinare.

Posebna pažnja pridata je elektro mreži, rekla je ona.

U Švedskoj su uprave dvije glavne nuklearne centrale u zemlji, u Forsmarku na istoku i Ringhalsu na jugozapadu, saopštile za Frans pres da su prešle na pojačanu pozornost zbog događaja s gasovodom u Baltičkom moru.

Više zemalja već je najavilo da jača mjere bezbjednosti oko energetske ili strateške infrastrukture: Njemačka, Danska i Norveška, sada prvi izvoznik gasa za ostalu zapadnu Evropu.

Curenja su primijećena na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 koji ne rade, ali su cijevi pune gasa.

Sjevernoatlantski savez (NATO) izrazio je danas "duboku zabrinutost" zbog oštećenja gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 iz kojih curi gas u Baltičkom moru i upozorio da će svaki namerni napad na infrastrukturu saveznika naići na "ujedinjen i odlučan odgovor". NATO je naveo da informacije do sada ukazuju da se radi o sabotaži kao i da curenja predstavljaju rizike po transport i životnu sredinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније