Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

30. 09. 2022. 11:20 >> 11:16

U SEPTEMBRU

Inflacija u Njemačkoj dostigla deset odsto

Stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u septembru na deset odsto, dostigavši novi najviši nivo otkada statistički ured raspolaže uporedivim podacima, podstaknuta ubrzanim rastom cijena energije i hrane.

U avgustu je stopa inflacije iznosila 7,9 odsto, prenosi SEEbiz.

Procjena za septembar pokazuje najsnažniji rast cijena od 1996. godine i početka uporedivih podataka.

Cijene energije bile su u septembru više 43,9 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U avgustu su uvećane 35,6 odsto. Ubrzao je i rast cijena hrane, na 18,7 odsto, s avgustovskih 16,6 odsto.

Na mjesečnom nivou potrošačke cijene u septembru su skočile 1,9 odsto, nakon 0,3-odstotnog rasta u avgustu.

Statističari ukazuju i na znatan rast cijena energije od početka rata u Ukrajini i "natprosječan" rast cijena hrane, koji povezuje s 22,3-odstotnim povećanjem proizvođačkih cijena u prehrambenom sektoru.

Statističari izdvajaju i ukidanje olakšica za gorivo i mjesečne karte za javni prevoz i kontinuirane poremećaje u lancima snabdijevanja zbog pandemije koronavirusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније