Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/I. P. ]

03. 10. 2022. 11:49   >>  11:49

U TURSKOJ

Inflacija najviša u posljednje 24 godine, cijene rasle u septembru

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je u septembru novi maksimum u posljednje 24 godine od 83,45 odsto, zvanični su podaci objavljeni danas.

Agencija AP piše da su zbog toga rastu cijene osnovnih dobara i dodatno pogođena domaćinstva koja se već imaju problema zbog visokih cijena energije, hrane i stanovanja.

Turski statistički institut saopštio je da su u septembru cijene porasle za 3,08 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Stručnjaci kažu da je inflacija mnogo viša od zvanične statistike, a nezavisna grupa za istraživanje inflacije danas je ocijenila godišnju stopu na čak 186,27 odsto.

Prošlog mjeseca, turska centralna banka je još jednom smanjila kamatnu stopu, snizivši referentnu stopu na 12 odsto uprkos rastu cijena i padu lire.

Lira je izgubila preko 50 odsto vrijednosti u odnosu na američki dolar otkako je centralna banka počela da snižava stope prošle godine.

Ruska invazija na Ukrajinu i pad lire podstakli su inflaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније