Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.З. [ RSE ]

04. 10. 2022. 08:06 >> 08:06

IRAN

Hamnei najavio oštrije mjere protiv demonstranata

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, okrivio je strane sile za nemire koji su se proširili zemljom zbog smrti mlade žene dok je bila u pritvoru zbog kršenja pravila o nošenju hidžaba, upozorivši da bezbjednosne snage imaju njegovu punu podršku u gušenju svakog protesta.

U svojoj prvoj javnoj reakciji na masovne proteste u Iranu, Hamnei je 3. oktobra pripisao proteste uticaju SAD, Izraela i Iranaca u inostranstvu, koje je nazvao "izdajnicima", piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Smrt 22-godišnjeg Mahse Amini "duboko mi je slomila srce", rekao je on, kvalifikujući to kao "gorak incident".

Vlasti su saopštile da je Amini umrla od srčanog udara dok je bila u pritvoru zbog "neprikladne odjeće", što su osporile njena porodica i pristalice, rekavši da je bila savršenog zdravlja i da su očevici njenog hapšenja prošlog mjeseca rekli da su je tukle snage bezbjednosti.

Smrt Aminijeve 16. septembra izazvala je talas protesta zbog primjene pravila o hidžabu.

Hamnei, koji se do ponedjeljka nije oglašavao o smrti Aminijeve što je podstaklo spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju, signalizirao je će u slučaju nastavka demonstracija one biti još oštrije suzbijane.

Portparol Stejt departmenta rekao je da su SAD "zgrožene izvještajima da iranske bezbjednosne vlasti napadaju i hapse studente koji su učestvovali u mirnim protestima".

Portparol je u imejlu za Radio Slobodna Evropa naveo da su talentovani studenti Irana "veoma mladi ljudi koji bi mogli da budu budućnost zemlje, i oni s pravom protestuju zbog smrti Mahse Amini, odnosa njihove vlade prema ženama i djevojčicama, i nasilnog udara na mirne demonstrante."

Rano 3. oktobra, obustavljena je nastava i premještena onlajn na iranskom Univerzitetu Šarif, vodećoj visokoobrazovnoj instituciji i tradicionalnom leglu protestu, nakon što su preko noći izbili sukobi između studenata i bezbjednosnih snaga, javili su lokalni mediji.

Na video snimcima postavljenim na društvenim mrežama prikazane su demonstracije na nekoliko univerziteta širom zemlje ujutro 3. oktobra.

Na Tehnološkom univerzitetu u Isfahanu studenti su protestovali protiv represije nad studentima Univerziteta Šarif u Teheranu i podržali javne proteste uz skandiranje za slobodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније