Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

06. 10. 2022. 23:48 >> 23:48

UN POZIVAJU EVROPU

Pojačati ekološke ambicije u borbi protiv planetarne krize

Vlade u panevropskom regionu moraju da pokažu daleko veću ambiciju u rješavaju klimatskih promjena, zaštiti ekosistema i upravljanju otpadom i zagađenjem, navedeno je u predstavljenom izvještaju Ujedinjenih nacija na 9. Ministarskoj konferenciji o životnoj sredini za Evropu u Nikoziji na Kipru.

Sedma po redu panevropska procjena životne sredine, predstavljena je najvišem tijelu UN za ekološku politiku u regionu, kojom su obuhvaćene 54 zemlje širom Evropske unije, članice Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu, Balkan, Kavkaz, Istočna Evropa i Centralna Azija.

U zajedničkom izvještaju Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) i Programa UN za životnu sredinu (UNEP) ukazano je da je potrebna veća akcija za rješavanje trostruke planetarne krize, koja utiče na klimu, prirodu i zagađenje i čiji efekti imaju uticaj na živote ljudi.

"Zaključci ove procjene, posmatrajući samo polovinu Agende 2030, moraju da budu poziv za buđenje regiona", rekla je izvršna sekretarka UNECE Olga Algajerova.

Ona je istakla da je suša sa kojom se region suočio ovog ljeta ukazala na to "šta se može očekivati u vremenima koja dolaze".

"Dok građani osjećaju pritisak i suočavaju se sa sve većim poskupljenjem računa za energiju i vide da se rekordne temperature i njihovi rezervoari vode smanjuju, kontinent je suočen sa drugim velikim izazovima. Zato zemlje moraju da pokažu da postoji plan", rekla je izvršna direktorka UNEP-a Inger Andersen.

U zajedničkom izvještaju se navodi da je između 2009. i 2018. 41 evropska zemlja zabilježila smanjenje preuranjenih smrti za 13 odsto, uzrokovanih dugoročnom izloženošću česticama PM2,5.

Ipak, koncentracija PM2,5 nastavila je da premašuje smjernice za kvalitet vazduha Svjetske zdravstvene organizacije iz 2005, koja iznosi 10 miliona grama po kubnom metru vazduha, i naknadno strože ograničenje za 2021. od pet miliona grama po kubnom metru vazduha u cijelom regionu.

U izvještaju se navodi da je upotreba obnovljivih izvora energije povećana u 29 zemalja u periodu 2013-2017, ali da se region i dalje u velikoj mjeri oslanja na fosilna goriva.

Kako je naglašeno, zagađenje i pražnjenje urbanih i industrijskih otpadnih voda su i dalje značajni organski zagađivači koji predstavljaju prijetnju za javno zdravlje.

Kada su u pitanju zaštićena područja, u panevropskom regionu su se ona skoro utrostručila u posljednjih 30 godina.

Zaštićena morska područja površinski su porasla za 66 odsto, a kopnena za 22 odsto u posljednjih pet godina.

Prema izvještaju, količina otpada nastavlja ipak da raste, čak i tamo gdje postoji snažna politička posvećenost cirkularnoj ekonomiji, kao što su zemlje EU i druge zemlje zapadne Evrope, a stopa reciklaže se znantno razlikuje među zemljama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније