Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

09. 10. 2022. 19:23 >> 19:37
2

PAPA FRANjO

"Osuđujem ponašanje Evrope prema migrantima"

Papa Franjo osudio je danas "nebrigu Evrope prema migrantima koji rizikuju svoje živote da bi prešli Sredozemno more".

"Isključivanje migranata je skandalozno", rekao je Franjo u obraćanju na Trgu Svetog Petra povodom kanonizacije Don Đovanija Batiste Skalabrinija, italijanskog biskupa koji je 1887. osnovao red za pomoć italijanskim imigrantima i Artedima Zatija, Italijana koji je 1897. emigrirao u Argentinu i tamo posvetio svoj život pomaganju bolesnima.

Franjo je rekao da su ljudi ostavljeni da umru na moru ili ih vrate u Libiju gdje budu zatvoreni u logorima, a upotrijebio je njemačku riječ "lager" koja se odnosi na nacističke koncentracione logore.

"Zaista, situacija je kriminalna. Ostavljeni su da umru pred našim očima, Mediteran je postao najveće groblje na svijetu. Situacija sa migrantima je odvratna, grešna, zločinačka. Ne otvarati vrata onima koji su u nevolji. Ne, mi ih isključujemo, šaljemo ih u lagere, gdje ih eksploatišu i prodaju kao robove", naveo je papa.

On je takođe podsjetio na Ukrajince koji bježe od rata, za koji je rekao da "izaziva veliku patnju".

Pozvao je vjernike da razmisle o postupanju prema migrantima i upitao okupljene vjernike "da li ih dočekujemo kao braću ili ih iskorišćavamo?".

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније