Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

10. 10. 2022. 08:17   >>  08:17

NEMIRI SVE VEĆI, KOLERA SE ŠIRI

Gutereš traži međunarodne oružane snage na Haitiju

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je da se na Haiti pošalju međunarodne trupe da se bore protiv kriminalnih bandi.

"Generalni sekretar poziva međunarodnu zajednicu, uključujući članove Savjeta bezbjednosti da hitno razmotre zahtjev haićanske vlade o slanju specijalizovanih međunarodnih oružanih snaga da se suoče sa humanitarnom krizom", napisao je u saopštenju Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Kako se navodi, Gutereš je izuzetno zabrinut situacijom na Haitiju gdje raste broj slučajeva kolere u kontekstu dramatičnog pogoršanja bezbjednosti koji parališe zemlju.

Generalni sekretar UN juče je predao Savjetu bezbjednosti pismo u kome se iznose opcije za pojačanje podrške za bezbjednost Haitija u skladu sa zahtjevom Savjeta u rezoluciji 2645 iz 2022. godine, navodi se u saopštenju.

UN su već u četvrtak upozorile na rizik od eksplozije slučajeva kolere na Haitiju u potencijalnoj novoj krizi u zemlji pogođenoj nesigurnosti i za koju je premijer Ariel Anri uputio apel za pomoć.

Kada su bakteriju donijeli "plavi šlemovi", 2010. godine, epidemija kolere je trajala do 2019. i umrlo je više od 10.000 ljudi.

Tri godine kasnije, objava o novim slučajevima i prvih sedam mrtvih probudila je strahovanje od nove katastrofe u vrijeme kada zemlja uz posljednje talase nasilja nema goriva da obezbijedi stanovništvu pijaću vodu i za rad bolnica.

Od kada je ponovo ustanovljeno prisustvo bakterije kolere koja se prenosi vodom, potvrđeno je 11 slučajeva, a za 111 se sumnja, za sada samo u glavnom gradu Porto-o-Prensu, rekla je u četvrtak u video obraćanju iz Haitija humanitarna koordinatorka UN u zemlji Ulrika Ričardson.

Ona je ocijenila da bi taj broj mogao da bude mnogo veći.

Rekla je da se sprovode analize u inostranstvu da se utvrdi da li se radi o istom soju kao 2010. godine.

Od kada je haićanski premijer Anri, 11. septembra, najavio rast cijena goriva, zemlja koja je već u krizi, pogođena je novim nasiljem, pljačkama i demonstracijama. Od sredine septembra naftni terminal Vare, najveći u zemlji, blokiraju oružane bande.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније