Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ France24 ]

14. 10. 2022. 23:01 >> 23:01

NAKON DRŽAVNOG UDARA

Burkina Faso odlučuje o privremenoj vlasti

Političke stranke, društvene i vjerske grupe i predstavnici snaga bezbjednosti okupili su se kako bi definisali sljedeću fazu u budućnosti Burkine Faso nakon posljednjeg državnog udara u toj afričkoj zemlji.

Forum u glavnom gradu Uagadugu biće održan dvije nedjelje nakon što je državu potreslo drugo vojno preuzimanje vlasti za manje od devet mjeseci.

34-godišnji kapetan Ibrahim Traore, koji je predvodio frakciju nezadovoljnih mlađih oficira, protjerao je potpukovnika Paul-Anrija Sandaoga Damibu.

Damiba je preuzeo vlast tek u januaru, svrgnuvši posljednjeg izabranog predsjednika zemlje, Roka Marka Kristijana Kaborea.

Pregovori koji počinju u petak zakazani su za imenovanje nasljednika Damibe za prelaznog predsjednika.

On će biti šef države koji će vladati u međuvremenu prije nego što vlast bude vraćena civilima.

Pristalice Traorea traže da on bude taj čovjek, iako je rekao da ne želi posao.

Šef organizacionog odbora foruma, pukovnik Celestin Compaore, rekao je da će konferencija "razmotriti i usvojiti (a) povelju o tranziciji, imenovati prelaznog predsjednika u skladu sa poveljom".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније