Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

22. 10. 2022. 18:04 >> 18:04

VRATIO SE U LONDON S ODMORA

Džonson će se kandidovati za premijera?

Bivši britanski premijer Boris Džonson vratio se danas u London sa odmora podstičući nagađanja o njegovoj mogućoj kandidaturi za britanskog premijera, poslije ostavke njegove nasljednice Liz Tras poslije samo 44 dana na vlasti.

Poslije ostavke Tras tri imena su se pojavila u igri za mogućeg novogi šefa vladajuće konzervativne stranke koji automatski postaje premijer - aktuelne ministarke za odnose sa parlamentom Peni Mordant, koja je juče zvanično objavila svoju kandidaturu, Rišija Sunaka, bivšeg ministra finansija koji je izgubio od Tras u trci da zamijeni Džonsona, i bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona koji je podnio ostavku u julu poslije niza skandala.

Džonsonova borba sa Sunakom dominira danas na naslovnim stranama novina.

Televizija Skaj njuz prikazala je avion Britiš Ervejza sa Džonsonom u njemu kako sljeće na londonski aerodrom Getvik u povratku sa Kariba.

Sinoć je jedan Džonsonov saveznik u parlamentu rekao da je razgovarao sa njim i da je Džonson navodno rekao da je "spreman".

Međutim, bivši premijer koji je napustio parlament 20. jula riječima "Asta la vista bejbi", još nije zvanično objavio kandidaturu za šefa partije.

Ni Sunak još nije zvanično objavio da je u trci. On je vrlo diskretan od kada ga je početkom septembra pobijedila Liz Tras na unutarpartijskom izboru za premijera poslije ostavke Džonsona.

Kandidati moraju da dobiju podršku najmanje 100 od ukupno 375 konzervativnih poslanika u Parlamentu, što znači da može da bude samo tri kandidata.

Kandidati imaju do ponedjeljka u 14 časova da prikupe te podrške.

Prvo će glasati poslanici, a kada ostane dva kandidata, 170.000 članova partije će izabrati pobjednika u onlajn glasanju 28. oktobra.

Ukoliko bude samo jedan kandidat on će automatski postati novi šef partije i premijer početkom nedjelje.

Prema sajtu Gido Foks, koji prati kako se odvija trka, Riši Sunak je jutros imao podršku 107 poslanika, iza Borisa Džonsona sa 71 i Peni Mordant sa 25.

Sunakovi saveznici jutros vode kampanju i sveprisutni su u medijima.

Međutim, Boris Džonson i dalje može da računa na solidnu podršku, ocjenjuje Frans pres.

Džonson je izbačen poslije niza skandala vezanih za etiku prije samo tri mjeseca, ali se vratio sa odmora u Dominikanskoj Republici samo nekoliko dana poslije dramatične ostavke njegove nasljednice Liz Tras.

Povratak Džonsona predstavljao bi zapanjujući oporavak za osobu koja je primorana da napusti položaja poslije skandala. Protivnici kažu da bi davanje još jedne šanse Džonsonu samo dovelo do novih kontroverzi i razočaranja.

Neizvjesnost oko vođstva u Britaniji dolazi u vrijeme slabog ekonomskog rasta kada se milioni bore sa višom cijenom pozajmica i rastućim cijenama hrane, goriva i drugih osnovnih proizvoda. Rastući talas štrajkova radnika na željeznici, pošti, advokata i drugih pokazao je rastuće nezadovoljstvo dok zemlji prijeti recesija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније