Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ RTS ]

30. 10. 2022. 09:54 >> 10:12

PREDSJEDNIK SAD

Bajden prijevremeno glasao na izborima za Kongres

Predsjednik SAD Džozef Bajden, na polovini svog mandata, prijevremeno je glasao na međuizborima za Kongres, koji će biti održani 8. novembra.

Džozef Bajden je glasao u Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver, a sa njim je bila i njegova 18-godišnja unuka Natali, koja je glasala prvi put, prenosi Rojters.

Ankete pokazuju da bi demokrate mogle da izgube kontrolu nad oba doma Kongresa, a nezadovoljstvo birača zbog visoke inflacije kvari zamah kojem su se demokrate nadale u oštroj borbi sa republikancima oko prava na abortus.

Odziv birača, obično daleko niži na izborima na sredini mandata predsjednika SAD nego u godini predsjedničkih izbora, biće ključan uslov u onim državama u kojima je rezultat neizvjestan, a demokrate pozivaju birače da glasaju i ranije, navela je agencija.

"Demokratija je doslovno, a ne figurativno, na glasačkom listiću ove godine", rekao je Bajden pristalicama tokom prikupljanja sredstava Demokratske stranke u petak u Filadelfiji.

Ove izbore je ocijenio "najvažnijim međuizborima" u životima Amerikanaca.

"Budimo jasni: ovi izbori nisu referendum. To je izbor. Izbor između dvije uveliko različite vizije Amerike", rekao je Bajden, obećavši da će ozakoniti odluku Rou protiv Vejda, kojom se legalizuje abortus, a koju je Vrhovni sud poništio u junu, ako demokrate uspiju da povećaju broj svojih predstavnika u Senatu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније