Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

О.З. [ Beta  ]

05. 11. 2022. 22:07 >> 22:06

NACIJA MU ODALA POČAST

U Indiji u 106. godini preminuo prvi glasač nakon sticanja nezavisnosti

Čovjek koji se smatra prvim glasačem na prvim izborima nakon sticanja nezavisnosti Indije od Velike Britanije Šijam Saran Negi preminuo je u 106. godini.

On je od tada glasao na svim izborima, prenosi BBC.

Smatra se da je penzionisani učitelj prva osoba koja je glasala u nezavisnoj Indiji jer su u njegovoj saveznoj državi birališta bila otvorena pet mjeseci ranije za izbore 1952. kako bi izbjegli veliki snijeg.

Prvi demokratski izabrani premijer Indije, nakon skoro 100 godina britanske kolonijalne vladavine između 1848. i 1947. godine, tada je postao Džavaharlal Nehru.

Ranije ove nedjelje zvaničnici Izborne komisije postavili su crveni tepih za Negija, kada je glasao poštom uoči izbora 12. novembra.

Indijski mediji su prenijeli da je to prvi put da Negi nije glasao na biralištu, već je zbog lošeg zdravlja odlučio da glasa poštom.

Indijski premijer Narendra Modi je danas govoreći na mitingu odao počast Negiju. Vlada je saopštila da će on biti kremiran uz pune državne počasti u svom selu u Kalpi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније