Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Mina biznis ]

07. 11. 2022. 08:57 >> 08:56

POLOVINA GASA SE IZVOZI

Austrijska skladišta gasa popunjena 90 odsto

Austrija je svoja skladišta gasa već napunila 90 odsto. Polovina gasa se izvozi, između ostalog, i u Sloveniju.

Vlada je u međuvremenu donijela i nove mjere u energetskom sektoru za pomoć ekonomiji, te je za subvencije izdvojila 1,3 milijarde EUR, prenosi SEEbiz.

Austrija nastavlja s punjenjem skladišta gasa. Kada budu popunjene do 100 odsto, moći će pokriti cjelokupnu godišnju potrošnju gasa koja iznosi oko 90 teravat sati.

Pritom se gotovo polovina gasa izvozi, uključujući i Sloveniju. Uprkos dovoljnim rezervama gasa, Vlada traži nove pravce snabdijevanja gasom. Već je potpisala ugovor s Abu Dabijem za narednu zimu.

"Dobra vijest je da će Austrija dobiti isporuku tečnog gasa za cijelu zimsku sezonu. To znači snabdijevanje 65 hiljada domaćinstava. Količina gasa je ista kao i Njemačka, jedina razlika je što ima puno više stanovnika To znači da ćemo moći snabdijevati mnogo više domaćinstava", rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer.

Austrijance, međutim, zabrinjava rast cijena goriva i energenata za domaćinstva i u ugostiteljstvu, zbog čega mnogi dižu cijene.

Vlada je takođe izdvojila 1,3 milijarde EUR za pomoć ekonomiji s obzirom na cijene energije. Riječ je o subvencijama kako za veće firme, tako i za manje, na prmijer pekare i trgovine.

Subvencijama će moći pokriti 30 odsto dodatnih troškova u odnosu na prethodnu godinu. Paušalni model odnosi se na firme s godišnjom prodajom do 700 hiljada EUR. Kako bi mogli dobiti subvenciju, moraće da štede energiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније