Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

10. 11. 2022. 21:27 >> 21:28

U INDONEZIJI

Bajden i Si će se sastati u ponedjeljak na margini skupa G20

Predsjednik SAD Džo Bajden sastaće se sa svojim kineskim kolegom Si Djinpingom 14. novembra na Baliju u Indoneziji na margini samita G20, objavila je danas Bijela kuća u vrijeme kada vladaju jake tenzije između dvije supersile.

Dvojica vođa kojima će to biti prvi susret uživo od izbora Džoa Bajdena će razgovarati o tome kako na "odgovoran način" da upravljaju rivalitetima Kine i SAD, i istovremeno nastojati da rade zajedno tamo gdje im se interesi poklapaju, rekla je u saopštenju portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer, koristeći izraze koje obično koriste Amerikanci.

Bajden i Si koji su već nekoliko puta razgovarali telefonom i putem video veze takođe će govoriti o nizu međunarodnih i regionalnih pitanja, rekla je ona, ne navodeći konkretno kojih.

"Ono što hoću da uradim kada budemo razgovarali je da utvrdim tip crvenih linija" koje treba da poštujemo, rekao je juče Bajden na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

On je rekao da američka doktrina oko Tajvana nije uopšte promijenjena, izbjegavajući da ponovo iznese ranije riječi koje su iritirale Peking i prema kojima je će američka vojska braniti Tajvan ako bude napadnut.

Si Djinping je prošlog mjeseca dobio treći mandat na kongresu Komunističke partije Kine, osnaživši svoj status najmoćnijeg kineskog vođe od Mao Cedunga. To izaziva strahovanja na Tajvanu, ali takođe u Vašingtou, da će Kina udvostručiti napore da ostvari ponovno ujedinjenje sa tim autonomnim ostrvom.

Posljednji razgovor dvojice zvaničnika bio je krajem jula i timovi Bijele kuće rade nedjeljama na organizaciji bilateralnog susreta na Baliju.

U međuvremenu, tenzije između Vašingtona i Pekinga se nisu smanjile, naprotiv. Odnose se na Tajvan ali takođe na pozicioniranje svake sile prema Rusiji i njenoj invaziji Ukrajine, kao i na njihov tehnološki i trgovinski rivalitet u trenutku kada Amerikanci pokušavaju ponovo da pokrenu svoju savremenu industriju da bi smanjili zavisnost od Kine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније