Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B

14. 11. 2022. 09:32 >> 09:34

NA MARGINAMA SAMITA G20

Sastanak Bajdena i Sija danas u Baliju

Prvi sastanak "licem u lice" američkog predsjednika Džozefa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga zakazan je za danas na marginama samita Grupe 20 svjetskih lidera na Baliju, u vrijeme dok se dvije supersile bore za vojnu, tehnološku i političku prevlast.

Njih dvojica dolaze na taj skup u vrijeme potvrđene jake političku podrške u svojim zemljama, jer su američke demokrate održale kontrolu nad Senatom, a Siju u oktobru nacionalni kongres Kineske komunističke partije dodijelio je treći petogodišnji mandat.

"Imamo vrlo malo nesporazuma. Samo moramo da shvatimo gdje su crvene linije i koje su najvažnije stvari za svakog od nas u naredne dvije godine. Znam da dolazim jači", rekao je Bajden.

Prije nego što je otputovao iz Vašingtona, Bajden je rekao da planira da u susretu sa Sijem istakne razlike u njihovom pristupu Tajvanu, kao i trgovinskim praksama i odnosima Kine sa Moskvom tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Kineski zvaničnici nijesu javno osudili Moskvu, iako joj je Peking nije pružio direktnu podršku snabdijevanjem oružjem.

Tajvan se pojavio kao jedno od najspornijih pitanja između Vašingtona i Pekinga. Više puta tokom svog predsjedničkog mandata, Bajden je rekao da će SAD u slučaju invazije Pekinga na to samoupravno ostrvo s ciljem da se ono ujedini s Kinom, upotrijebiti silu da zaštite Tajvan.

Tenzije su porasle otkada je predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi iz Kalifornije posjetila Tajvan, u avgustu ove godine, što je navelo Kinu da odgovori vojnim vježbama i ispaljivanjem balističkih projektila kod Tajvana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније