Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

О.З.  [ Glas Amerike (VOA) ]

16. 11. 2022. 22:17   >>  22:24

PUT KA BIJELOJ KUĆI

Ko su Trampovi potencijalni protivkandidati u Republikanskoj partiji?

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp objavio je da će se ponovo kandidovati za Bijelu kuću 2024, ali prvo treba da pobijedi u trci unutar Republikanske stranke. Republikanci su podijeljeni u podršci Trampu, nakon što su kandidati koje je on podržao ostvarili loš rezultat na kongresnim izborima.

Protiv bivšeg predsjednika vodi se i nekoliko istraga. Međutim, stratezi i partijski lideri napominju da je 76-godišnji Tramp i dalje favorit za republikansku nominaciju.

Evo ko su mu vjerovatni protivkandidati.

Guverner Floride Ron Desantis

Republikanac Ron Desantis, 44-godišnji guverner Floride, mogao bi da bude Trampov glavni rival za nominaciju.

Desantis je prošle nedjelje ostvario ubjedljivu pobjedu u trci za drugi četvorogodišnji mandat guvernera.

Zbog njegove kritike oštrih mjera protiv kovida, sukoba sa liberalima oko LGBTQ prava, imigracione politike, osvojio je podršku konzervativaca širom zemlje.

Bivši potpredsjednik Majk Pens

Bivši republikanski potpredsjednik Majk Pens služio je kao lojalan broj dva Donaldu Trampu, ali se situacija promijenila posle upada Trampovih pristalica u Kongres, 6. januara 2021.

Pens je tog dana odbio Trampov zahtjev da ne potvrdi izbornu pobjedu Džoa Bajdena, što je potom razbjesnelo bivšeg predsjednika.

Od tada, Pens hoda po tankoj žici zbog rizika da izazove bijes Trampove biračke baze.

Govori se o tome da 63-godišnji bivši guverner Indijane razmišlja o kandidaturi za ijBelu kuću. U kampanji za kongresne izbore podržao je Brajana Kempa, guvernera Džordžije, koji se sa Trampom sukobljavao oko tvrdnji da su izbori 2020. pokradeni.

Guverner Teksasa Greg Abot

Republikanski guverner Teksasa Greg Abot dobio je Trampovu podršku u kandidaturi za treći guvernerski mandat.

Abot, koji ima 65 godina, vodio je veoma konzervativnu politiku tokom svog drugog mandata, protiveći se obaveznoj vakcinaciji i nošenju maski. Potpisao je najrestriktivniju zabranu abortusa u Americi i gradi novu barijeru na granici sa Meksikom.

Iako se dugo priča da je potencijalni kandidat za 2024. godinu, Abot se već neko vreme nije javno bavio ovim pitanjem.

Bivša predstavnica u Kongresu Liz Čejni

Republikanska predstavnica iz Vajominga Liz Čejni obećala je nedavno da će učiniti sve što može da spriječi Trampa da se vrati u Bijelu kuću i rekla da će uskoro odlučiti da li će se kandidovati za predsjednika.

Ćerka bivšeg potpredsjednika Dika Čejnija, koja ima 56 godina, istakla se u istrazi Kongresa o napadu na Kapitol 6. januara 2021.

Liz Čejni je, međutim, u avgustu izgubila mogućnost da se opet kandiduje kao republikanska predstavnica - jer nije dobila dovoljnu podršku u stranci zbog suprotstavljanja Trampovim tvrdnjama da su izbori 2020. pokradeni.

Bivša ambasadorka SAD u UN Niki Hejli

Bivša predstavnica SAD u UN i nekadašnja guvernerka Južne Karoline, bila je jedna od najviše rangiranih žena u Trampovom kabinetu.

Pedesetogodišnja Hejli, koja se smatra republikanskom zvijezdom u usponu, držala se i blizu Trampa, ali i na distanci.

Ona ga je javno kritikovala tokom predsjedničke kampanje 2016. i ponovo nakon nereda 6. januara, rekavši da će "istorija strogo suditi" o njegovim postupcima posle izbora 2020.

Posle je, međutim, smekšala retoriku, i nazvala Trampa prijateljem.

O predsjedničkoj kandidaturi je rekla da će se izjasniti u januaru 2023, a u junu ove godine je nagovijestila da će možda ući u trku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније